CLASS 11 SOE MERITORIOUS EXAM ANSWER KEY ENGLISH

CLASS 11 SOE MERITORIOUS EXAM ANSWER KEY ENGLISH 

131. Fill in the blank with suitable non-finite verb.

  • (A) Chewing
  • (B) Chewed
  • (C) Chew
  • (D) Chewness

Correct Answer: The answer is (A) Chewing. Non-finite verbs are verbs that do not express tense. In this case, "chewing" is the present participle of the verb "to chew" and acts as an adjective describing "tobacco".

132. Choose the correct passive voice for the following sentence.

  • (A) He is known to me.
  • (B) He is knew to me.
  • (C) He is known by me.
  • (D) She is known to me.

Correct Answer: The answer is (A) He is known to me. The passive voice is used to show that the subject is being acted upon. In this case, "he" is being known by "me".

133. Your cock and bull story proves nothing. In this sentence 'Cock and Bull Story' means:

  • (A) False story Correct Answer
  • (B) Difficult story
  • (C) True story
  • (D) Easy story

134. Choose the correctly punctuated sentence from the following:

  • (A) Mr. Sharma who was sitting behind the desk, gave me a big smile.
  • (B) Mr. Sharma, who was sitting behind the desk gave me a big smile.
  • (C) Mr. Sharma, who was sitting behind the desk, gave me a big smile.
  • (D) Mr. Sharma, who was sitting behind the desk, gave me a big smile?

Correct Answer: The answer is (C) Mr. Sharma, who was sitting behind the desk, gave me a big smile. This is the only sentence with correct punctuation. A comma should be used to separate the non-essential clause "who was sitting behind the desk".


135. Choose the correct sentence from the following:

  • (A) She has left yesterday.
  • (B) She left tomorrow.
  • (C) She had left yesterday. Correct Answer
  • (D) She left yesterday.

Correct Answer: The answer is (C) She had left yesterday. The past perfect tense is used to indicate an action that happened before another point in the past. In this case, "she had left" indicates that she left before some other unspecified time in the past.

The passage ...

The walnut tree produces wood that is used for countless purposes, and is considered the finest wood in the world. The wood is easy to work with, yet it is very hard and durable and when it is polished, it produces a rich, dark lustre. It also shrinks and swells less than any other wood, which makes it especially desirable for fine furniture, flooring and even gun stocks. In fact, just about every part of the walnut is unusually hard and strong. The nut of the tree is encased inside a very hard shell, which itself is enclosed in a leathery outer covering called a husk. It requires real effort to break through those layers to get at the tasty meat inside. Yet every part of the walnut is useful to people. The outer husk produces a dark reddish stain that is hard to remove from the hands of the person who opens the nut and this pigment is widely used in dyes and wood stains. The inner shell is used as an abrasive to clean jet engines. And the meat of the nut is extensively used in cooking, ice cream, flavourings and just eaten raw. Walnut trees exude a chemical into the soil near their roots which can be poisonous to some trees and shrubs. Fruit trees, for example, will not survive if planted too close to a walnut. Many other plants, such as maple trees or ivy, are not affected by the walnut's presence and are well-suited to grow in its vicinity.

136. Which of the following is NOT a feature of a walnut tree?

(A) It has the finest wood in the world. ✅ (B) Its wood is hard and durable. (C) Its wood shrinks and swells more. ❌ (D) Its wood produces rich and dark lustre.

Correct Answer: (C) Its wood shrinks and swells more.

The passage states that walnut wood shrinks and swells less than any other wood.

137. What do we call the leathery outer covering of the nut?

(A) Hard shell (B) Husk ✅ (C) Dark lustre (D) Pigment

Correct Answer: (B) Husk

The passage refers to the leathery outer covering of the walnut nut as a husk.

138. Where is the outer husk of the nut used?

(A) In cleaning of jet engines (B) In cooking (C) In flavouring (D) In dyes and wood stains ✅

Correct Answer: (D) In dyes and wood stains

The passage says that the outer husk of the walnut nut produces a dark reddish stain that is used in dyes and wood stains.

139. Which trees are not affected by the poison produced by a walnut tree?

(A) Shrubs (B) Fruit trees ❌ (C) Maple trees ✅ (D) All of the above

Correct Answer: (C) Maple trees

The passage mentions that walnut trees exude a chemical that is poisonous to some trees and shrubs, but maple trees are not affected.

140. What does the word 'Stains' mean?

(A) Supports (B) Sports (C) Spoor (D) Spots ✅

Correct Answer: (D) Spots

In the context of the passage, stains refers to spots or discolorations caused by the walnut husk.

Featured post

DIRECT LINK PUNJAB BOARD CLASS 10 RESULT ACTIVE : 10 ਵੀਂ ਜਮਾਤ ਦਾ ਨਤੀਜਾ ਡਾਊਨਲੋਡ ਕਰਨ ਲਈ ਲਿੰਕ ਜਾਰੀ , ਨਤੀਜਾ ਕਰੋ ਡਾਊਨਲੋਡ

Link For Punjab Board  10th RESULT 2024  Download result here latest updates on Pbjobsoftoday  Punjab School Education Board 10th Ka Result ...

RECENT UPDATES

Trends