PSEB CLASS 10TH ENGLISH CHAPTER 3 QUESTIONS AND ANSWERS

PSEB CLASS 10TH ENGLISH CHAPTER 3 QUESTIONS AND ANSWERS 

Ch. 3. Secret of Happiness

OBJECTIVE TYPE QUESTIONS

1. Which illustration was used by the professor of psychology?

Ans. Burning glass.

2. The author found an elephant when he flung open the door. (T/F)

Ans. False.

3. Name the author of the essay.

Ans. Norman Vincent Peale.

4. We should have faith that ___ is always with us.

Ans. God.

5. Who declared to give sermon against fear?

Ans. Gilbert Chesterton.

6. ___ in God gives us real peace of mind.

Ans. Faith.


SHORT QUESTIONS


1. What are the different types of fear experienced by people?

Ans. People experience fear of ill health, losing money and future.


2. What enthralled the student in the Psychology class?

Ans. The student was enthralled to learn about the failure of the average man.


3. Which is the greatest day in any individual’s life?

Ans. When he begins to realize himself.


4. Did the boy change as a result of realisation?

Ans. Yes, he changed a lot.


5. How can weak personalities become strong?

Ans. By using inward powers.


LONG QUESTIONS


1. Describe, in your own words, how the professor changed the total attitude of the student?

Ans. The student was good at sports. But he was not good at studies. One day the professor explained how an average man fails in his life. The student was enthralled to learn about the failure of the average man. Thus, the professor changed the total attitude of the student.


2. Write, in brief, the message given by Mr. Kagawa.

Ans. People experience many fears like fear of ill health, losing money and future. Mr. Kagawa was a Japanese scholar. He says that one can have a real escape from fear by having deep faith in God.

3. Write a small paragraph on ‘The Proper Use of Human Energy’.

Ans. The author says an average man fails because he fails to control his powers. There is a great store of unused power in the personality of every man. Weak personality can become strong with the use of inward power.

TRANSLATION

1. He never lost his calm. ਉਹਨੇ ਆਪਣੀ ਸ਼ਾਂਤੀ ਕਦੀ ਨਹੀਂ ਗਵਾਈ।


2. I didn’t want to die. ਮੈਂ ਮਰਨਾ ਨਹੀਂ ਚਾਹੁੰਦਾ ਸੀ।


3. Fear is one of man’s most common enemies. ਡਰ ਮਨੁੱਖ ਦੇ ਸਭ ਤੋਂ ਆਮ ਦੁਸ਼ਮਣਾਂ ਵਿੱਚੋਂ ਇੱਕ ਹੈ।


4. You are greater than you think. ਤੁਸੀਂ ਸੋਚਦੇ ਹੋ, ਤੁਸੀਂ ਲੋੜੋਂ ਵੱਧ ਵੱਡੇ ਹੋ।


5. I wanted to get out of there. ਮੈਂ ਉੱਥੋਂ ਨਿਕਲਣਾ ਚਾਹੁੰਦਾ ਸੀ।


6. Then you will have total peace of mind. ਤਦ ਤੁਹਾਨੂੰ ਪੂਰੀ ਮਨ ਦੀ ਸ਼ਾਂਤੀ ਮਿਲੇਗੀ।


7. You must do it yourself. ਤੁਹਾਨੂੰ ਇਹ ਆਪਣੇ ਆਪ ਕਰਨਾ ਪਵੇਗਾ।


8. A fear is not unlike a ghost. ਡਰ ਇੱਕ ਭੂਤ ਦੀ ਤਰ੍ਹਾਂ ਨਹੀਂ ਹੈ।


9. God watches over you and cares for you. ਰੱਬ ਤੁਹਾਡੀ ਦੇਖਭਾਲ ਕਰਦਾ ਹੈ ਅਤੇ ਤੁਹਾਡੀ ਫਿਕਰ ਕਰਦਾ ਹੈ।


10. This is a problem common to us all. ਇਹ ਸਾਨੂੰ ਸਭ ਨੂੰ ਆਮ ਸਮੱਸਿਆ ਹੈ।


Featured post

ਅੱਜ ਦਾ ਰਾਸ਼ੀਫਲ (14 ਜੁਲਾਈ 2024) - ਪੰਜਾਬੀ ਵਿੱਚ

  ਅੱਜ ਦਾ ਰਾਸ਼ੀਫਲ (14 ਜੁਲਾਈ 2024) - ਪੰਜਾਬੀ  ਵਿੱਚ ਮੇष (Aries): ਅੱਜ ਤੁਹਾਡਾ ਦਿਨ ਮਿਲੇ-ਜੁਲੇ ਫ਼ਲਦਾਰ ਰਹੇਗਾ. ਕੰਮਕਾਜ ਵਿੱਚ ਸਫ਼ਲਤਾ ਮਿਲ ਸਕਦੀ ਹੈ, ਪਰ ਥੋੜੀ ...

BOOK YOUR SPACE ( ਐਡ ਲਈ ਸੰਪਰਕ ਕਰੋ )

BOOK YOUR SPACE ( ਐਡ ਲਈ ਸੰਪਰਕ ਕਰੋ )
Make this space yours

ਸਭ ਤੋਂ ਵੱਧ ਪੜੀਆਂ ਪੋਸਟਾਂ

RECENT UPDATES

Trends