QUIZ ON VEER BAL DIWAS: QUESTIONS AND ANSWERS

QUIZ ON VEER BAL DIWAS: QUESTIONS AND ANSWERS 


quiz on veer bal diwas
veer bal diwas quiz 2023 questions and answers
veer bal diwas quiz


Q1. Which Guru of the Sikhs transformed the Sikhs into a martial community?/ सिखों के किस गुरु ने सिखों को एक मार्शल समुदाय में बदल दिया?

  1. Guru Gobind Singh/ गुरु गोबिंद सिंह
  2. Guru Angad Dev/ गुरु अंगद देव
  3. Guru Nanak Dev/ गुरु नानक देव
  4. Guru Tegh Bahadur/ गुरु तेग बहादुर
Answer : Guru Gobind Singh


Q2. How many Sikhs fought the Battle of Chamkaur Sahib?/ चमकौर साहिब का युद्ध कितने सिख योद्धाओं ने लड़ा?


  1. 35
  2. 40
  3. 22 
Answer : 40


quiz on veer bal diwas 2023 with answers
veer bal diwas quiz answers

Q3. Who is the youngest martyr in the world history?/ विश्व इतिहास में सबसे कम उम्र का शहीद किसे माना जाता है?


  1. Ajit Singh/ अजित सिंह
  2. Fateh Singh/ फ़तेह सिंह
  3. Zorawar Singh/ जोरावर सिंह
  4. Jujhar Singh / जुझार सिंह
Answer: Fateh Singh

Q4. Which Gurudwara in Sirhind commemorates the martyrdom of the Four Sahibzadas? / सरहिंद में कौन सा गुरुद्वारा चार साहिबज़ादों की शहादत की याद दिलाता है?

  1. Gurudwara Fatehgarh Sahib / गुरुद्वारा फतेहगढ़ साहिब
  2. Gurudwara Panjokhra Sahib / गुरुद्वारा पंजोखरा साहिब
  3. Gurudwara Jyoti Sarup / गुरुद्वारा ज्योति सरूप
  4. Gurudwara Kiratpur Sahib / गुरुद्वारा कीरतपुर साहिब
Answer: Gurudwara Fatehgarh Sahib / गुरुद्वारा फतेहगढ़ साहिब 

what is the significance of veer baal diwas?/ वीर बाल दिवस का क्या महत्व है?
veer bal diwas quiz questions and answers in english
veer bal diwas pdf
veer bal diwas quiz questions and answers pdf

Q5 What were the names of the four Sahibzadas?/ चार साहिबजादों के नाम क्या थे?


  1. Ajit Singh, Jujhar Singh, Zorawar Singh and Fateh Singh / अजीत सिंह, जुझार सिंह, जोरावर सिंह और फतेह सिंह
  2. Tara Singh, Singh Sahib, Harbhajan, and Gurpreet/तारा स्ि सिंह साहिब, हरभजन और गुरप्रीत
  3. Sahib Singh, Bhairo Singh, Fateh Singh, and Ajit Singh/ साहिब सिंह, भैरो सिंह, फतेह सिंह और अजीत सिंह
  4. Gurmukh, Charan, Dasmeet, and Gurbaksh/ गुरमुख, चरण, दसमीत और गुरबख्श
Answer; Ajit Singh, Jujhar Singh, Zorawar Singh and Fateh Singh 

Q6 What was the name of the youngest Sahibzada?/ सबसे छोटे साहिबजादे का नाम क्या था?

  • Jujhar Singh/जुझार सिंह
  • Ajit Singh/अजीत सिंह
  • Zorawar Singh/जोरावर सिंह
  • Fateh Singh/फतेह सिंह
Answer : Fateh Singh/फतेह सिंह 

Q7 : What was the age of Sahibzada Zorawar Singh at the time of martyrdom?/ शहादत के समय साहिबजादा जोरावर सिंह की उम्र कितनी थी?

  1. 7 years/ 7 साल
  2. 9 years/ 9 साल
  3. 11 years/ 11 साल
  4. 13 years/ 13 साल
Answer: 9 Years 



Q8: What is the significance of Veer Baal Diwas?/ वीर बाल दिवस का क्या महत्व है?

  1. Pay homage to the martyr warriors / शहीद योद्धाओं श्रद्धांजलि अर्पित करने हेतु
  2. Pay homage to the courage and martyrdom of the younger sons of Guru Gobind Singh ji / गुरु गोबिंद सिंह जी के छोटे पुत्रों के साहस और शहादत को नमन करने हेतु
  3. To encourage public/ नागरिकों को प्रोत्साहित करने हेतु
  4. For Children/ बच्चों के लिए 
Answer:
Pay homage to the courage and martyrdom of the younger sons of Guru Gobind Singh ji / गुरु गोबिंद सिंह जी के छोटे पुत्रों के साहस और शहादत को नमन करने हेतु
ALSO READ : 


Q9 How is the martyrdom of the Sahibzadas remembered in Sikh history?/ सिख धर्म के इतिहास में साहिबज़ादों की शहादत को कैसे याद किया जाता है?


  1. As a mark of establishment of the Sikh Raj / सिख राज की स्थापना के प्रतीक के रूप में
  2. As a mark of formation of Khalsa Panth/ खालसा पंथ के गठन प्रतीक के रूप में
  3. As a mark of preservation of Sikh scripture / सिख धर्मग्रंथ के संरक्षण के प्रतीक के रूप में
  4. As a mark of assertion of religious freedom / धार्मिक स्वतंत्रता के प्रतीक के रूप में 
Answer 

Which Sikh festival is dedicated to the memory of the Sahibzadas' martyrdom?/ कौन सा सिख त्योहार साहिबज़ादों की शहादत की याद को समर्पित है?


  1. Vaisakhi/ बैसाखी
  2. Diwali/ दिवाली
  3. Shaheedi Jor Mela / शहीदी जोर मेला
  4. Hola Mohalla / होला मोहल्ला

Answer: Shaheedi Jor Mela


DID YOU KNOW?

In the year 1704, Baba Zorawar Singh Ji & Baba Fateh Singh Ji, the youngest sons of Guru Gobind Singh Sahib Ji, were martyred by being sealed alive in a wall. Their remarkable bravery in the face of adversity is commemorated annually at Fatehgarh Sahib.



The resilience of Sahibzada Baba Zorawar Singh Ji and Sahibzada Baba Fateh Singh Ji is truly inspiring.

Despite facing death threats, they stood firm in their beliefs.

Their martyrdom, in the year 1704 remains a powerful testament to their unwavering faith.


In the year 1704, Baba Zorawar Singh Ji & Baba Fateh Singh Ji, the youngest sons of Guru Gobind Singh Sahib Ji, were martyred by being sealed alive in a wall. Their remarkable bravery in the face of adversity is commemorated annually at Fatehgarh Sahib.

In the face of adversity, Sahibzada Zorawar Singh & Sahibzada Fateh Singh refused to renounce Sikhism.

Their fearless spirit is a testament to their commitment, faith & cause.



Featured post

TEACHER TRANSFER 2024 : ਅਧਿਆਪਕਾਂ ਲਈ ਵੱਡੀ ਖੱਬਰ, ਬਦਲੀਆਂ ਲਈ ਪ੍ਰਕਿਰਿਆ ਸ਼ੁਰੂ

Punjab School Education Board asks DEOs to correct UDISE data The Punjab School Education Board (PSEB ) has asked all District Education Off...

BOOK YOUR SPACE ( ਐਡ ਲਈ ਸੰਪਰਕ ਕਰੋ )

BOOK YOUR SPACE ( ਐਡ ਲਈ ਸੰਪਰਕ ਕਰੋ )
Make this space yours

RECENT UPDATES

Trends