PSEB 10TH SOCIAL SCIENCE IMPORTANT MCQS

 


PSEB 10TH SOCIAL SCIENCE IMPORTANT MCQS

1) Which one of the following types of resources is iron ore?

(a) Renewable (b) Flow (c) Biotic (d) Non-renewable

  • Ans. Non-renewable

2)Under which of the following types of resource can tidal energy be put?

(a) Replenishable (b) Abiotic (c) Human-made (d) Non-recyclable

  • Ans: Replenishable

3)Which one of the following is the main cause of land degradation in Punjab?

(a) Intensive cultivation (b) Over irrigation (c) Deforestation (d) Overgrazing

  • Ans: Over irrigation

4) Which of the following disaster does Punjab often face?

(a) Droughts (b) Cyclones (c) Earthquakes (d) Floods

  • Ans: Floods

(5) In which one of the following states is terrace cultivation practiced?

(a) Punjab (b) Haryana (c) Plains of Uttar Pradesh (d) Uttarakhand

  • Ans: Uttarakhand

(6) In which of the following states is black soil found?

(a) Jammu and Kashmir (b) Rajasthan (c) Gujarat (d) Jharkhand

  • Ans: Gujarat 

(7) Irrational consumption and over utilization of resources way lead to:

  • (a) Socio-economic and environmental problems
  • (b) Boom in economy
  • (c) Replenish the resources
  • (d) Decrease in population

Ans: Socio-economic and environmental problems

(8) Where is the land that becomes unfit for cultivation known as?

(a) Fallow land (b) Barren land (c) Bad land (d) Net sown area

  • Ans: Barren land

(9) Where did Chernobyl nuclear disaster happen?

(a) America (b)India (c) Japan (d) Ukrain

  • Ans: Ukrain

(10) Who said, "There is enough for everyone's needs but not for everyone’s greed."

(a) J. L. Nehru (b) B.B. Ghali (c) Barak Obama (d)Mahatma Gandhi

  • Ans: Mahatma Gandhi

(11) Biogeography:

(a) is comprehensive study of living things. (b) Includes Abiotic World (c) includes Biotic World. (d) a & c both

  • Ans:- comprehensive study of living things.

(12) How many Biogeographic zones does India have ?

(a) 7 (b) 10 (c) 9 (d) 11

  • Ans: 10

(13) A Mega diverse country must hold at least .......... species of endemic plants and border marive ecosystems.

(a) 5,500 (b) 4500 (c) 5000 (d) 6000 

  • Ans: 5000

(14) There are ................ Biodiversity hotspots in India:

(a) 4 (b) 6 (c) 5 (d) 7

  • Ans: 4

(15) IUCN stands for :

  • (a) International Union of Capital Nations
  • (b) International Union for Conservation of Nature
  • (c) Intenational Unity for Cancer and Nutrition
  • (d) International Unity for Causes of Nuclear Power

Ans. International Union for Conservation of Nature

(16) Indian govt. has established Biosphere reserves in India.

(a) 12 (b) 14 (c) 16 (d) 18

  • Ans.18

(17) Lonar Lake is located in:

(a) Punjab (b)Madhya Pradesh (c) Uttar Pradesh (d) Maharastra

  • Ans: Maharastra

(18) Which pair among the following is least found in Punjab presently ?

(a) Pigeon and Monkey (b) Parrot and Horse

(c) Sparrow and Cat (d) Crow and Dog

  • Ans : Sparrow and Cat

(19) India has .................... percent of the world's renewable water resources.

(a) 3 (b) 4 (c) 7 (d) 5

  • Ans. 4

(20) ...................... % water on the earth is salt water and .................... % is fresh water.

(a) 97, 03 (b) 95, 05 (c) 90, 10 (d) 98, 02

  • Ans. 97, 03

(21) Which sector uses the largest amount of fresh water?

(a) Domestic (b) Industry (c) Agriculture (d) None of these

  • Ans. Agriculture

(22) Swachh Bharat Mission-Grameen (SBM-G) was launched in:

(a) 2010 (b) 2012 (c) 2014 (d) 2016

  • Ans. 2014

(23) Who is known as father of the Green Revolution?

(a) M.S Swaminathan (b) M.S. Randhawa

(c) M.S. Joshi (d) M.S. Krishna Murthy

  • Ans: M.S Swaminathan

(24)Agriculture is ............... economic activity.

(a) Primary (b) Secondary (c) Tertiary (d) Quaternary

  • Ans: Primary

(25)What is the percentage of total labour force engaged in Agriculture?

(a) 40% (b) 42% (c) 44% (d) 45%

  • Ans.44%

(26)Primitive type of agriculture is:

(a) Subsistance Agriculture (b) Shifting Agriculture

(c) Extensive Agriculture (d) None of these

  • Ans. Subsistance Agriculture

(27) HYV seeds stands for:

(a) High Yielding Variety seeds (b) Himamalyan Yielding Variety Seeds

(c) Humid Yellow Variety of seeds (d) None of these

  • Ans. High Yielding Variety of seeds

(a) Flooding in India (b) Revolution in milk production

(c) Revolution in poultry (d) Joining of rivers project

  • Ans. Revolution in milk production

(29) Tea, Coffee & Tobbacco are:

(a) Cash Crops (b) Beverage crops (c) Food crops (d) Both a & b

  • Ans. Both a&b

(30) World's largest Jute producing region is:

(a) Punjab plains (b) Kashmir valley (c) Tamilnadu ghats (d) Sundarbans

  • Ans. Sundarbans

(31) Tarai region is associated with:

(a) Tea production (b) Tobbacco production

(c) Sugarcane production (d) Cotton production

  • Ans. Sugarcane production

(32) Which of the following is not a characteristic of 'minerals'.

(a) Homogenous (b) Naturally occurring substance

(c) Definable internal structure (d) None of the above

  • Ans. None of the above

(33) ‘Ruhar valley' is a region in:

(a) Australia (b) Germany (c) Japan (d) India

  • Ans. Germany

(34) Conventional energy resources are:

(a) Wind & Coal (b) Tides and Solar energy

(c) Natural gas & Wave energy (d) Coal & Petroleum

  • Ans. Coal & Petroleum

(35) Mumbai high is a:-

(a) Hill station (b) Oil producing region

(c) Coal producing belt (d) Metro station

  • Ans. Oil producing region

(36) Which one of the following industries uses limestone as a raw material ?

(a) Aluminium (b) Cement (c) Plastic (d) Automobile

Ans. Cement

(37) Which one of the following agencies markets steel for the public sector plants?

(a) HAIL (b) SAIL (c) TATA Steel (d) MNCC

Ans. SAIL

(38) Which one of the following industries uses bauxite as a raw material?

(a) Aluminium Smelting (b) Cement (c) Paper (d) Steel

  • Ans. Aluminium Smelting

(39) Which one of the following industries manufactures telephones, computer, etc.

(a) Steel (b) Aluminium Smelting (c) Electronic (d) lnformation Technology

  • Ans. Electronic

(40) Manufacturing sector is considered the ............... of development.

(a) Mind (b) Backbone (c) Energy (d) Body

  • Ans. Backbone 

41) How many Mega food parks have been sanctioned by the government?

(a) 40 (b) 42 (c) 45 (d) 48

Ans. 42

(42) Full Form of BHEL is:

(a) Bharat Heavy Electricals Limited

(b) Bharat Heat Energy Limited

(c) Bhopal Hydrabad Energy Limited

(d) None of the above

  • Ans. Bharat Heavy Electricals Limited

(43) Sugar industry is:

(a) Raw material based industry (b) Agro based industry

(c) Heavy Industry (d) None of these

  • Ans. Agro based industry

(44) Which two of the following extreme locations are connected by the east-west corridor?

(a) Mumbai and Nagpur (c) Mumbai and Kolkata

(b) Silchar and Porbandar (d) Nagpur and Siligudi

  • Ans. Silchar and Porbandar

(45) Which mode of transportation reduces trans-shipment losses and delays?

(a) Railways (b) Pipeline (c) Roadways (d) Waterways

Ans. Pipeline

(46) Which one of the following states is not connected with the H.V.J. pipeline?

(a) Madhya Pradesh (b) Gujarat (c) Maharashtra (d) Uttar Pradesh

Ans. Maharashtra

(47) Which one of the following ports is the deepest land-locked and well protected port along the east coast?

(a) Chennai (b) Tuticorin (c) Paradwip (d) Vishakhapatnam

Ans. Vishakhapatnam

(48)Which one of the following is the important modes of transportation in India?

(a) Pipelines (b) Roadways (c) Railways (d) Airways

  • Ans. Railways

(49) Which one of the following terms is used to describe trade between two or more countries?

(a) Internal trade (b) External trade (c) International trade (d) Local trade

  • Ans. International trade

(50) State Highways are constructed & maintained by:

(a) NHAI (b) PWD (c) Zila Parishad (d) Union Government

  • Ans. PWD

(51) Width of the standard guage is:

(a) 1676 mm (b) 1435 mm (c) 1000mm (d) 1500 mm

  • Ans. 1435 mm

(52) Biggest port of India is:

(a) Chennai (b) Haldia (c) Mumbai (d) Kandla

  • Ans. Mumbai

(53) BRI stands for:

(a) Bank Reserve of India (b) Belt and Road Initiative (c) Belt and Reserve of India (d) None of these

  • Ans. Belt and Road Initiative

(54) Wealth definition of Economics was given by:

(a) Alfred Marshall (b) Adam smith (c) A.C. Pigou (d) Samuelson

  • Ans: Adam smith

(55) Material welfare definition of Economics was given by:

(a) Alfred Marshall (b) Adam Smith (c) A.C. Pigou (d) Samuelson

  • Ans: Alfred Marshall

(56) What are the various sources of Public Debt?

(a) Internal Sources (b) External Sources (c) Both a and b (d) None of these

  • Ans: Both a and b

(a) Open Economy (b) Closed Economy (c)Private Economy (d) Free Economy

  • Ans: Open Economy

(58) Monetary policy of the Government deals with:

(a) Income of the government (b) Expenditure of the government (c) Demand and Supply of Money (d) Balance of Payment

  • Ans: Demand and Supply of Money

(59) Economic Development Includes:

(a) Quantitative Changes (b) Qualitative Changes (c) Both a and b (d) Standard of Living

  • Ans. Both a and b

(60) Infant mortality rate is the number of deaths of infants of below the age of:

(a) One Year (b) Two years (c) Three Years (d) Four years

  • Ans. One Year

(61) PQLI was designed by:

(a) Morris D. Morris (b) UNDP (c) UNO (d) UNICEF

  • Ans. Morris D. Morris

(62) What is the HDI rank of India in 2021?

(a) 129 (b) 130 (c) 131 (d) 132

  • Ans. 132

(63) What is the ratio of BPL population of Kerala?

(a) 6.05% (b) 7.00% (c) 7.05% (d) 7.10%

  • Ans. 7.05%

(64) What percentage of India's population lives under BPL according to the census of 2011 ?

(a) 20.9% (b) 21.9% (c) 22.9% (d) 23.9%

Ans. 21.9%

(65) Maternal mortality rate is measured as the number of deaths of mothers while giving birth to ............................ number of child.

(a) 1000 (b) 10000 (c) 100000 (d) 1000000

  • Ans. 100000

(66) At what time are the customers allowed to withdraw money from their Demand deposits?

(a) Anytime (b) Before the expiry of the time (c) After the expiry of the time (d) Never

  • Ans. Anytime

(67) Which one of the following is not a function of money?

(a) Medium of Exchange (b) Measure of Value (c) Store of Value (d) Saving account

  • Ans. Saving account

(68) Which one of the following is not a formal source of credit?

(a) Nationalized Bank (b) Cooperatives (c) Private Banks (d) Mahajans

  • Ans. Mahajans

(69) Which types of economic activities are included in secondary sector?

(a) Mining (b) Manufacturing (c) Transportation and Communication (d) All of These

  • Ans. Manufacturing

(70) The contribution of service sector in India's GDP in 2020-21 is:

(a) 50.4% (b) 51.3% (c) 52.8% (d) 53.89%

  • Ans. 53.89%

(71) Overall growth rate of service sector during the planning period is:

(a) 8% (b) 9% (c) 10% (d) 11%

  • Ans. 9%

(72)Human capital includes:

(a) Teachers (b) Doctors (c) Engineers (d) All of these

  • Ans. All of these

(73) The average annual growth rate of population in India is:

(a) 1.6% (b) 1.7% (c) 1.8% (d) 1.9%

Ans. 1.7%

(74) In the present time, the amount of government expenditure on health and education facilities is almost:

(a) 4% (b) 5% (c) 6% (d) 7%

  • Ans.4%

(75) Service sector is contributing almost___________ percentage in India's foreign trade.

(a) 19% (b) 20% (c) 21% (d) 22%

  • Ans. 20%

(76) The trade which takes place among countries is known as :

(a) foreign trade (b) regional trade (c) both a and b (d) None of the above

  • Ans. foreign trade

(77) What was/were the major reasons to adopt new economic policy ?

(a) deficit in balance of payment (b) hike in inflation rate (c) decrease in foreign exchange reserves (d) all of the above

  • Ans. all of the above

(78) When did India become a member of WTO?

(a) January 1, 1994 (b) January 1, 1995 (c) January 1, 1996 (d) January 1, 1997

  • Ans. January 1, 1995

(79) What are the benefits of globalisation?

(a) Equal benefits for all

(b) new opportunities for skilled and unskilled labour

(c) Both a and b

(d) None of above

  • Ans. Both a and b

(80) In India 'National Consumer's Day' is celebrated every year on:

(a) 15 August (b) 26 January (c) 24 December (d) 15 March

  • Ans. 24 December

(81) AGMARK is a logo for:

(a) Safety Products (b) Jewellery (c) Agricultural Products (d) Processed Food

  • Ans. Agricultural Products

(82) COPRA was enacted in the year:

(a) 1986 (b) 1960 (c) 1947 (d) 1990

  • Ans. 1986

(83) National Level consumer courts deal with the claims of rupees ( ) exceeding:

(a) 25 Lakh (b) 1 Crore (c) 50 Lakh (d) 5 Lakh

  • Ans. 1 Crore

(84) Which of the following is the benefit of insurance ?

(a) It provides protection in times of risk.

(b) It helps in buying and selling of shares.

(c) From this, a person can get moeny whenever he wants.

(d) It does not leave a person short of money.

  • Ans. It provides protection in times of risk.

(85) Which of the following reflects the importance of a stock exchange market ?

(a) It provides funds for the growth of companies

(b) It increases the level of economic activities

(c) It increases productivity of the country

(d) All the above

Ans. All the above

(86)Which of the following should be kept in mind before investing in the stock exchange market ?

(a) All money should not be invested in one company.

(b) The help of brokerage company should be taken

(c) Estimate of rate of risk should be made prior.

(d) All of the above

  • Ans. All of the above

(87) The Word ‘Punjab’is the combination of the words of which language?

a) Arabian b) Persian c) Sindhi d) Hindi

  • Ans: Persian

(88) Which of the following names was never given to Punjab?

a) Pentapotamia b) Taki c) Tsekia d) Hodu

  • Ans:-Hodu

(89) In the period of which Mughal Emperor was the land between the two rivers called ‘Doaba’?

a) Babar b) Humayun c) Akbar d) Jahangir

  • Ans. Akbar

(90) Which frontier of India is Punjab situated in ?

a) North East b) North West c) North South d) South west

  • Ans. North South

(91) Pakistani Punjab is called______

a) Western Punjab b) Eastern Punjab c) North West Punjab d) North East Punjab

  • Ans. Western Punjab

(92) Which river situated in extreme east of Punjab is described in the vedic literature of Punjab?

a) Indus b) Jhelum c) Saraswati d) Chenab

  • Ans. Saraswati

(93) What name was given to Punjab during the period of Ramayana and Mahabharata?

a) Taki b) Sapta Sindhu c) Tsekai d) Panchnada

  • Ans. Panchnada

(94) What name was given to Punjab by Chinese traveler Hieun Tsang?

a) Tsekai b) Punjab c) Brahamputra d) Border area state

  • Ans. Tsekai

(95)What is the present name given to ‘Sakala’ which was the capital of Punjab under Indo-Parthian rulers?

a) Lahore b) Delhi c) Sialkot d) Islamabad

  • Ans. Sialkot

(96) In which two provinces was Punjab divided during the Mughal period?

a) Lahore and Peshawar b) Lahore and Islamabad

c) Lahore and Multan d) Lahore and Sialkot

  • Ans. Lahore and Multan

(97)Which was Punjab's Eastern boundary during Maharaja Ranjit Singh’s period?

a) River Sutlej b) River Indus c) River Ghaggar d) River Beas

  • Ans. River Sutlej

(98)In 1911 A.D. which British Viceroy separated Delhi from Punjab and made it the capital of Hindustan?

a) Lord Curzon b) Lord Warran Hastings

c) Lord Dalhousie d) Lord Hardinge

  • Ans. Lord Hardinge

(99) In 1947 during the partition of Punjab,out of 29 districts how many districts were given to Indian Punjab?

a) 12 b) 13 c) 14 d) 10

Ans. 13

(100) Punjab is a_____________ piece of land that lies between the two rivers ‘the Yamuna’ and ‘the Indus’.

a) plains b) rectangular c) triangular d) doab

  • Ans. Triangular 

(101) In which part of Punjab are the Sulaiman and Kirthar hills of the Himalayas are situated?

a) Eastern b) Northern c) Southern d) Western

  • Ans. West

(102) Through which pass did the foreign invaders come to Punjab?

a) The Tochi b) The Kuram c) The Khyber d) The Bolan

  • Ans. The Khyber

(103) What is the reason behind economic prosperity of the people of Punjab?

a) Fertile Land b) Settling of Punjabis in abroad c) Industrial progress d) Monsoon

  • Ans. Fertile Land

(104) The Himalayas serve as a __________of Punjab.

a) Diet b) Happiness c) Guard d) Life

  • Ans. Life

(105) What is the Doab lying between the river Beas and the river Ravi called?

a) Doab Rachna b) Doab Chaj c) Doab Bari d) Doab Bist

  • Ans. Doab Bari

(106) Who founded the Lodhi Dynasty?

a) Behlol Khan Lodhi b) Ibrahim Lodhi c) Sikander Lodhi d) Daulat Khan Lodhi

  • Ans. Behlol Khan Lodhi

(107) Among the following rulers, whose first name was Nizam Khan?

a) Babur b) Ibrahim Lodhi c) Sikandar Lodhi d) None of these

  • Ans. Sikandr Lodhi

(108) What was the relation of Alam Khan to Ibrahim Lodhi?

a) Son b) Uncle c) Father d) Grandfather

  • Ans. Uncle

(109) Who was Dilawar Khan?

a) Son of Daulat Khan Lodhi b) Father of Daulat Khan Lodhi c) Son of Ibrahim Lodhi d) Father of Ibrahim Lodhi

  • Ans. Son of Daulat Khan Lodhi

(110) _____________ considered themselves the descendants of Bibi Fatima, the daughter of Hazrat Mohammed.

a) Sayyids b) Sardars c) Ulemas d) None of these

  • Ans. Sayyids

(111) These people were great scholars of Persian and religious Literature.

a) Ulemas b) Amirs c) Middle Class d) Sayyids

  • Ans.Ulemas

(112) The rulers of Punjab, before Sri Guru Nanak Dev Ji, were _______ and________.

a) Greedy and mean b) coward and lazy  c) Weakness and divided d) Socially and religiously fanatic

  • Ans. Weak and divided

a) Behlol Khan Lodhi b) Sikandar Lodhi c) Ibrahim Lodhi d) Daulat Khan Lodhi

  • Ans. Sikandar Lodhi

(114) Who were dominating in Doab Chaj?

a) Gakhars b) Lodhi c) Turks d) Mughals

  • Ans. Gakhars

(115).Who was appointed as the Nizam of Punjab by Sikandar Lodhi?

a) Behlol Khan Lodhi b) Daulat Khan Lodhi c) Ibrahim Lodhi d) Dilawar Lodhi

  • Ans. Daulat Khan Lodhi

(116). Ibrahim Lodhi was a______ soldier and_______ general.

a) brave, successful b) coward, fanatic c) weak, coward d) greedy, cruel

  • Ans. brave, successful

(117) What was the nature of the Pathans?

a) Dictator b) Liberal c) Democratic d) Socialistic

  • Ans. Democratic

(118). In which two provinces was Punjab divided, during the Lodhi dynasty?

a) Sialkot and Multan b) Peshawar and Sialkot c) Lahore and Multan d) Lahore and Multan

  • Ans. Lahore and Multan

(119). Name the ruler of Kabul who invaded Punjab in 1519 A.D.

a) Zahir-ud-din Babur b) Dilawar Khan Lodhi c) Alam Khan d) Mulla Murshid

  • Ans. Zahir-ud-din Babur

(120). What was the name of Ibrahim Lodhi’s uncle?

a) Dilawar Khan b) Sikandar Lodhi c) Alam Khan d) Daulat Khan Lodhi

  • Ans. Alam Khan

(121). From which ruler did Daulat Khan snatch Lahore when Babur had left for Kabul in 1524 A.D.?

a) Bihar Khan b) Abdul Aziz c) Akbar d) Ibrahim Lodhi

  • Ans. Abdul Aziz

(122).What was the relationship of Ghazi Khan with Daulat Khan?

a) Brother b) Uncle c) Son d) Slave

  • Ans.Son

(123)How many ox-wagons were kept in front of his force by Babur during the battle with Ibrahim Lodhi?

a) 700 b) 750 c) 725 d) 775

  • Ans. 700

(124) Which two groups was the society divided before Shri Guru Nanak Dev Ji?

a) Aamirs and Sardars groups b) the Muslim and the Hindu society

c) Ulemas and sayyids d) Middle class and slaves

  • Ans. Muslim and Hindu society

(125) Who were given the task of dispencing justice in Mughal society?

a) Royal employees b) Amir and Sardars c) Qazis d) Soldiers

Ans. Qazis

(126) In whose Modi-khana did Sri Guru Nanak Dev Ji work?

a) Jai Ram c) Daulat Khan Lodhi

b) Pandit Hardyal d Babur

  • Ans. Daulat Khan Lodhi

(127) Which of the following place did Sri Guru Nanak Dev Ji meet Sajjan , a cheat?

a) Sayyidpur b) Kurukshetra c) Tulumba d) Hazipur

  • Ans. Tulumba

(128) Which of the following Banis (Religious Sermons) is not composed by Sri Guru Nanak Dev Ji?

a) Jap Sahib b) Japuji Sahib c) Var Asa d) Var Majh

  • Ans. Jap Sahib

(129) “Naa koi hindu naa koi muslim” which guru spoke these words?

a) Sri Guru Angad Dev Ji b) Sri Guru Amardas Ji

b) Sri Guru Nanak Dev Ji d) Sri Guru Arjan Dev Ji

  • Ans. Sri Guru Nanak Dev Ji

(130) How many steps are there in Baoli at Goindwal?

(a) 52 b) 108 c) 84 d) 122

  • Ans. 84

(131) Which Guru Sahib composed the Bani (verses) of Anand Sahib?

(a) Sri Guru Nanak Dev Ji b) Sri Guru Angad Dev Ji ( c) Sri Guru Amardas Ji d) Sri Guru Ramdas Ji

  • Ans. Sri Guru Amardas Ji

(132) Which Guru Sahib got a well dug named Gangasar?

a) Sri Guru Amardas Ji b) Sri Guru Arjan Dev Ji  c) Sri Guru Teg Bahadar Ji d) Sri Guru Hargobind Sahib Ji

  • Ans. Sri Guru Arjan Dev Ji

(133) Which Pratha (System) aimed to collect funds from the Sikhs and propogate sikhism?

a) Sangat Pratha b) Pangat Pratha c) Langar Pratha d) Masand Pratha

  • Ans. Masand Pratha

(134) Which Guru Sahib established the cities Tarn Taran, Hargobindpur, Chhahrattah and Kartarpur?

a) Sri Guru Arjan Dev Ji b) Sri Guru Nanak Dev Ji c) Sri Guru Hargobind Sahib Ji d) Sri Guru Ramdas Ji

  • Ans. Sri Guru Arjan Dev Ji

(135) . What was Guru Gobind Singh Ji's first and significant victory?

a) Battle of Basauli b) Battle of Bhangani c) Battle of Anandpur d) Battle of Nirmoh

  • Ans. Battle of Bhangani

(136) What is the modern name of the ‘Dhab of Khidrana’?

a) Sadhaura b) Ghurram c) Muktsar d) Shahi Tibbi

  • Ans. Mukstar

(137). Which incident took place in 1699 AD. in Sikh history?

a) Baisakhi was celebrated in Anandpur b) Creation of Khalsa c) Gobind Rai became Guru Gobind Singh d) All of the above

  • Ans. All of the above

(138) In which book describe the biography of Guru Gobind Singh ji?

a) Panth Prakash b) Bachitar Natak c) Khoon de Sohle d) Dasam granth

  • Ans. Bachitar Natak

(139) How many banis are recited while preparing the holy Amrit?

a) One b) Three c) Five d) Seven

  • Ans. Five

(140) What is the old name of Shri Anandpur Sahib?

a) Nirmoh b) Bilaspur c) Makhowal d) Nadaun

  • Ans. Makhowal

(141) How many Sikhs were there with Guru Gobind Singh ji at Kachhi Garhi of Chamkaur?

a) Forty b) Fifty c) Sixty d) Seventy

  • Ans. Forty

(142). Guru Gobind Singh Ji is also called___________.

a) Dashmesh b) Kalgidhar pita c) Chitte Bajan wale d) All the above

  • Ans. All the above

(143). To whom did Guru Gobind Singh Ji write a letter named ‘zafarnama’?

a) Nahan's king b) Aurangzeb c) Raja Bhimchand d) Mahan singh

  • Ans. Aurangzeb

(144) In which of the following Battles was Subedar of Sirhind Wazir Khan killed by Banda Singh Bahadur ?

a) Battle of Samana b) Battle of Chapparchiri c) Battle of Sadhaura d) Battle of Gundas Nangal

  • Ans. Battle of Chapparchiri

(145) In which battle was Banda Singh Bahadur arested and brought to Delhi?

a) Battle of ChapparChiri b) Battle of Gurdas Nangal c) Battle of Behrampur d) Battle of Aminabad

  • Ans. Battle of Gurdas Nangal

(146) Which language is the word ‘Misal’ derived from ?

a) Persian b) Turkish c) Iranian d) Arabic

  • Ans. Arabic

(147) Which of the following was the first misl?

a) Faizalpuria Misal b) Bhangi Misal c) Kanhaiya Misal d) Shukarchakiya Misal

  • Ans. Faizalpuria Misal

(148) Who was the founder of Shukarchakiya Misal?

a) Jassa Singh b) Charhat Singh c) Jai Singh d) Gulab Singh

  • Ans. Charhat Singh

(149) Who was the founder of Phulkian Misal?

a) Hira Singh b) Jassa Singh c) Sangat Singh d) Chaudhary Phul

  • Ans. Chaudhary Phul

(150) What was the other name of Shaheed Misal?

a) Nihang Misal b) Ramgarhia Misal c) Panjgrahi Misal d) Nakai Misal

  • Ans. Nihang Misal

(151) Wazir Khan was the subedar of which place?

a. Samana b. Sadhaura c. Jalandhar d. Sirhind

  • Ans. Sirhind

(152) Which city was the executioner of Guru Teg Bahadur ji a resident of Sadhaura?

a) Ghurram b) Mukhlispur c) Samana d) Sadhora

  • Ans. Samana

(153) How many arrows did Guru Gobind Singh ji give to Banda Singh Bahadur?

a. 03 b. 06 c. 05 d. 04

  • Ans- 05

(154) Which Misal ruled over the area of Amritsar?

(a) Bhangi Misal b) Dallewalia Misal (c) Ahluwalia Misal d) Nakai Misal

  • Ans. Bhangi Misal

(155) In which battle did Maharaja Ranjit Singh acquire a cannon ‘Zam Zam’?

a) Lahore b) Amritsar c) Kangra d) Chiniot

  • Ans. Amritsar

(156) Which British officer attended the marriage of Prince Kharak Singh?

a) Lord Auckland b) Colonel Pottinger c) David Ochterlony d) Lord Amherst

  • Ans. David Ochterlony

(157) Who was not the part of “The Triune Regency”?

(a) Maha Singh b) Raj Kaur c) Sada Kaur d) Diwan Lakhpat Rai

  • Ans.Maha Singh

(158) When was the First Anglo-Sikh War fought?

a)1844-45 AD. b) 1845-46 AD. c) 1846-47 AD. d) 1847-48 AD.

  • Ans 1845-46 AD.

(159). Who was the successor of Maharaja Ranjit Singh after his death?

a) Lal Singh b) Gulab Singh (c) Kharak Singh d) Suchet Singh

  • Ans.Khadak Singh

a) Battle of Firozshehar b) Battle of Mudki c) Battle of Aliwal d) Battle of Sabhraon

  • Ans. Battle of Mudki

(161). When was the battle of Baddowal between the Sikhs and the Britishers fought?

a) 1845 AD. b) 1846 AD. c) 1847 AD. d) 1848 AD.

  • Ans. 1846AD.

(162). First Lahore treaty was signed on 9 March 1846 between Lord Hardinge and______.

a) British government b) Lahore government c) Delhi government d) Afghan government

  • Ans. Lahore government

(163). When was the treaty Bhairowal signed?

a) 16 Dec 1846 AD. b) 25 Dec 1845 AD. c) 24 Dec1844 AD. d) 23 Dec1843 AD.

  • Ans. 16 Dec 1846 AD.

(164). By which treaty did the Britishers become the masters of Punjab and got rights in the administrative matters of Lahore?

a) Treaty of Lahore b) 2nd treaty of Lahore c) Treaty of Bhairowal d) None of these

  • Ans. Treaty of Bhairowal

(165). When was the second Sikh-Anglo war fought?

a) 1848-49 AD b) 1849-50 AD c) 1846-47 AD d) 1847-48 AD

  • Ans. 1848-49 AD

(166). In which fort was Maharani Jinda sent after imprisoned on 20 August,1846 AD.?

a) Lahore fort b) Shekhupura fort (c) Delhi Fort (d) Lohgarh Fort

  • Ans. Shekhupura fort

(167). When did lord Dalhousie become the governor general of India?

a) January 1848 AD b) January 1948 AD c) February. 1847 AD d) January 1847 AD

  • Ans. January 1848 AD

(168). Gujarat, Multan, Ramnagar, Chillianwala are the places of ___________Anglo- Sikh war.

a) First b) Second c) Both a and b d) None of above

  • Ans. Second

(169). In 1847, Maharani Jindan was exiled and sent to _____________.

a) Kaalapani b) Delhi c) Benares d) Kolkata

  • Ans. Benares

(170). On Nov 22 1848 AD, where was the battle fought between the Britishers and the Sikhs?

a) Ramnagar b) Gujarat c) Chillianwala d) Multan

  • Ans. Ramnagar

(171). On 29 March 1849 AD. which Governor General announced the merger of Punjab in the British Empire?

a) Hugh Gough b) Sir Charles Napier c) Lord Dalhousie d) Lord Hardinge

  • Ans. Lord Dalhousie

(172). Who was the last Sikh ruler of Lahore?

a) Ranjit Singh b) Chatar Singh c) Lal Singh d) Dalip Singh

  • Ans. Dalip Singh

(173). The relations between the Punjab native states and the Britishers were _______.

a) like enemies b) friendly c) political d) None of the above

  • Ans. friendly

(174). Where was the Kohinoor diamond sent after the annexation of Punjab by the Britishers?

a) France b) England c) Japan d) America

  • Ans. England

(175). The Britishers cam as traders to India and gradually captured the whole India .When did the Britishers as traders come to India?

a) 1700 AD. b) 1800 AD. c) 1600 AD. d) 1500 AD.

  • Ans. 1600 AD.

(176). India got freedom on 15th August 1947 from the British rule.For this freedom the first battle of independence was started at Meerut.When was this battle at Merrut started?

a) July20 1857 AD b) 10 May 1857 AD c) 15 Aug 1857 AD d) 26 Jan 1857 AD

  • Ans. 10 may 1857 AD

(177) 1857 revolt failed in Punjab due to_______.

a) Lack of able leader b) Lack of public co-operation c) Lack of means d) All of above

  • Ans. Lack of able leader

(178). In the revolt against the British rule, he killed some British soldiers and died fighting near Pakpatan.Tell who was he?

a) Sardar Bhagat Singh b) Lala Lajpat Rai c) Sardar Ahmed Khan Kharal d) Mangal Pandey

  • Ans. Sardar Ahmed Khan Kharal

(179). On 12 April 1857 AD, a new fmovement was established by offering Amrit to the people on Baisakhi and it was named as Namdhari Mission. Who founded this mission?

a) Sohan Singh Bhakna b) Satguru Ram Singh c) LalaHardyal d) Kartar Singh Sarabha

  • Ans. Satguru Ram Singh

(180) When were the duties of Indian citizens included in the Constitution?

a) 1973 AD. b) 1947 AD. c) 1976 AD. d) 1996 AD.

  • Ans. 1976 AD.

(181) By which amendment was the word secularism incorporated in the Indian Constitution?

a) 42rd Amendment b) 42nd Amendment c) 46th Amendment d) 44th Amendment

  • Ans. 42rd Amendment

(182) How many articles are there in the Indian Constitution?

a) 395 b) 296 c) 550 d) 250

  • Ans. 395

(183) According to which Article of the Constitution do the Indian citizens have various type of freedoms?

a) 9th b) 19th c) 29th d) 39th

  • Ans.19th

(184) Who appoints the Governor?

a) Chief Minister b) Prime Minister c) President d) Vice-President

  • Ans. President

(185) Constitution is a fundamental______________ document.

a) formal b) essential c) legal d) non-essential

  • Ans. legal

(186) The government of country works according to the________________.

a) Police b) Constitution c) Panchayat d) High Court

  • Ans. constitution

(187). When did the Constitution Assembly initiate the process of formation of the Indian constitution?

a) 9 Dec 1946 b) 9 Nov 1946 c) 26 Jan 1946 d) 9 Dec 1947

  • Ans. 9 Dec 1946

(188). Constitution of India was passed by the Constituent Assembly on:

a) 26 Jan. 1950 b) 26 Nov. 1949 c) 20 Nov. 1950 d) 20 Jan. 1949

  • Ans. 26 Nov. 1949

(189). Constitution of India came into force on:

a) 26 Nov. 1949 b) 26 Jan. 1949 c) 26 Nov. 1950 d) 26 January 1949

  • Ans. 26 January 1950

(190). Who is the head of country's chief according to the Constitution?

a) Chief Minister b) Prime Minister c) President d) Judge of High Court

  • Ans. President

(191). Who has the supreme power to govern in the republic of India?

a) People b) President c) Police d) Prime Minister

Ans. People

(192) When and how was the “secularism" added to the Preamble?

a) In 1976 by 43rd amendment b) In 1976 by 42nd amendment

c) In 1975 by 42nd amendment d) In 1974 by 44th amendment

  • Ans. In 1976 by 42nd amendment

(193). When was the word ‘Socialist’ added to Preamble?

a) by 44th Amendment b) by 43th Amendment

c) by 42th Amendment d) by 48th Amendment

  • Ans.by 42th Amendment

(194). What is the nature of the constitution of England?

a) Rigid b) Flexible c) Rigid and Flexible both d) None of these

  • Ans. Flexible

(195). According to the Parliamentary form of Government, the real Power lies with the ___________.

a) President b) Judge c) Lok Sabha d) Council of Ministers

Ans. Council of Ministers

(196) Who heads the cabinet?

a. Prime Minister b.President c. Speaker d. Home Minister

Ans: Prime Minister

(197) Where did India take the model of parliamentary form of government from?

a. Ireland b. Australia c. America d. England

  • Ans: From England

(198). According to the Indian Constitution, what is minimum age to become a voter?

a) 21 years b) 19 years c) 18 years d) 25 years

  • Ans. 18 years

(199) Where are the Directive Principles of State Policy enshrined in the Constitution?

a. In the 4th chapter b. In the Ist chapter

c. In the 3rd chapter d. In the 5th chapter

  • Ans- In the 4th chapter

(200). According to Right against Exploitation, a person below ______age can't be placed in any factory to do a job.

a) 18years b) 12 years c) 14 years d) 15 years

  • Ans. 14 years 

(201) What is the minimum age to be a member of Rajya Sabha?

a) 35 years b. 25 years c)18 years d) 21 years

  • Ans. 35 years

(202) Specify one of the topics in the concurrent list:-

a) Railways and defence b) Public health c) Labour welfare d) Law making

  • Ans. Labour welfare

(203) The Constitutional Head of State is: -

a) Chief Minister b) Governor c) Prime Minister d) President

  • Ans. Governor

(204) The highest court of the state is: -

a) District Court b)Session Court c) High Court d) Supreme Court

  • Ans. High Court

(205) The courts that have been set up for speedy justice to the poor and the exploited are called:

a) Session Courts b) Consumer Courts c)High Courts d)Lok Adalats

  • Ans. Lok Adalats

(206) According to the constitution, what is the maximum number of members in the State Legislative Assembly?

a) 545 b) 500 c) 250 d) 117

  • Ans. 500

(207) Which language is the word ‘Democracy’ derived from ?

a) English b)Latin c)French d) Greek

  • Ans. Greek

(208) Democracy is a government of the people, for the people and by the people. Who said this?

a) Lenin b)Abraham Lincoln c)Aristotle d) Mahatma Gandhi

  • Ans. Abraham Lincoln

(209) When was the first Lok Sabha elections held?

a) 1947 AD. b)1950 AD. c)1954 AD. d) 1952 AD.

  • Ans. 1952 AD.

(210) Which party’s election symbol is "lotus flower"?

a) Congress b)Bhartiya Janata Party c)Akali Dal d) Bahujan Samaj Party

  • Ans. Bhartiya Janata Party

(211) What is the minimum age to cast vote?

a) 21 years b)18 years c)25 years d) 16 years

  • Ans. 18 years

(212) When was the 'Panchsheel' agreement signed between India and China ?

a) 1947 AD. b)1954 AD. c)1962 AD. d) 1971 AD.

  • Ans. 1954 AD.

(213) When was the United Nations Organisation established?

a) 1945 AD. b)1954 AD. c)1962 AD. d) 1971 AD.

  • Ans. 1945 AD.

(214) How many founding members were there of the United Nations Organisation?

a) 10 b)51 c)192 d) 5

  • Ans. 51

(215) When did the principle of Panchsheel get its recognition in the U.N. General Assembly?

a) 15 August 1947 b)14 December 1959 c)29 April 1954 d) 24 October 1945

  • Ans. 14 December 1959

(216) When was the Nuclear Bomb testing conducted in Pokhran?

a) 1998 b)1999 c)1996 d) 1997

Ans. 1998

(217) Who is considered the founder of India’s present foreign policy?

a. Mahatma Gandhi b. Vallabh Bhai Patel c. Jawaharlal Nehru d. Narendra Modi

  • Ans. Jawaharlal Nehru

(218). When was the agreement of Panchsheel signed?

a. 29 April 1954 AD. b. 29 April 1950 AD.

c. 29 April 1952 AD. d. 29 April 1947 AD.

Ans. 29 April 1954 AD.

(219). How many principles were adopted under the agreement of Panchsheel ?

a. four b. three c. Seven d. five

  • Ans. five

(220). Between which two countries was the agreement of Panchsheel taken place?

a. India and Bangladesh b. India and China c. India and Pakistan d. India and Nepal

  • Ans. India and China

(221). On 14 Dec. 1959, how many countries accpted the principles of Panchsheel in the General Assembly of U.N.?

a.82 b.80 c. 75 d.70

Ans. 82

(222) When did India take membership of Commonwealth?

a. 26 November 1949 AD. b. 17 May 1945 AD.

c. 17 June 1945 AD. d. 26 May 1945 AD.

Ans: 17 May 1945 AD.

(223). How many members does the U.N.O. have today?

a. 117 b. 250 c.193 d. 207

  • Ans. 193

(224). How many members does the Security Council have?

a. 17 b.19 c.20 d. 15

  • Ans. 15

(225). When was the war between India and China fought?

a. 1950 AD. b.1962 AD. c. 1996 AD. d. 1971 AD.

  • Ans. 1962 AD.

Featured post

SCHOOL HOLIDAYS IN JULY 2024: ਜੁਲਾਈ ਮਹੀਨੇ ਸਕੂਲਾਂ ਵਿੱਚ ਛੁੱਟੀਆਂ

HOLIDAYS IN THE MONTH OF JULY 2024 :  ਜੁਲਾਈ ਮਹੀਨੇ ਐਤਵਾਰ ਅਤੇ ਦੂਜੇ ਸ਼ਨੀਵਾਰ ਤੋਂ ਇਲਾਵਾ ਹੋਰ ਕੋਈ ਛੁੱਟੀ ਨਹੀਂ ਹੈ। ਲੜੀ ਨੰ. ਛੁੱ...

BOOK YOUR SPACE ( ਐਡ ਲਈ ਸੰਪਰਕ ਕਰੋ )

BOOK YOUR SPACE ( ਐਡ ਲਈ ਸੰਪਰਕ ਕਰੋ )
Make this space yours

RECENT UPDATES

Trends