Wednesday, 15 June 2022

CURRENT AFFAIRS: DAILY CURRENT AFFAIRS 7TH JUNE TO 14TH JUNE 2022

 CURRENT AFFAIRS: DAILY CURRENT AFFAIRS 7TH JUNE TO 14TH JUNE 2022

YyyyqwAnswer :  Jammu and Kashmir .



 02. Which country hsy,yyas introduced legislation  to put a National freeze on handgun o wnership in the country?
CxAnswer:  Canada 

03 .ਪੁਰਸ਼ਾਂ ਦੇ ਫਰੈਂਚ ਓਪਨ 2022 ਵਿੱਚ ਰਾਫੇਲ ਨਡਾਲ ਨੇ ਕਿਸ ਨੂੰ ਹਰਾ ਕੇ ਆਪਣਾ 14ਵਾਂ ਫ੍ਰੈਂਚ ਓਪਨ ਖਿਤਾਬ ਜਿੱਤਿਆ ਹੈ?
Answer :   Casper Ruud  (ਕੈਸਪਰ ਰੂਡ)


 04. Who among the following Indian American has won the 2022 Scripps National Spelling Bee?
ਕਿਸ ਅਮਰੀਕੀ ਨੇ 2022 ਸਕ੍ਰਿਪਸ ਸਪੈਲਿੰਗ ਬੀ ਜਿੱਤੀ ਹੈ? 
   Answer: Harini Logan (ਹਰਿਨੀ ਲੋਗਨ)
05. Which State/UT have signed a pact with the Indian Air Force to set up the country's first Indian Air Force Heritage Centre? 
Answer : Chandigarh

 06. Which team has won the RBI's first global hackathon "HARBINGER-2021- Innovation for Transformation" in the problem statement of innovative, casy to use, non mobile digital payment solutions? 
Answer:   Tone Tag 

 07. What is the theme of World food safety day ? 💥ਵਿਸ਼ਵ ਭੋਜਨ ਸੁਰੱਖਿਆ ਦਿਵਸ ਦਾ ਵਿਸ਼ਾ ਕੀ ਹੈ?💥

Answer : Safer Food, Better Health  (ਸੁਰੱਖਿਅਤ ਭੋਜਨ, ਬਿਹਤਰ ਸਿਹਤ)


 08. Which country launched the Global Initiative "Lifestyle for the Environment Movement"?   
ਕਿਸ ਦੇਸ਼ ਨੇ ਗਲੋਬਲ ਇਨੀਸ਼ੀਏਟਿਵ "ਵਾਤਾਵਰਣ ਅੰਦੋਲਨ ਲਈ ਜੀਵਨ ਸ਼ੈਲੀ" ਦੀ ਸ਼ੁਰੂਆਤ ਕੀਤੀ?

Answer : India  (ਭਾਰਤ)



 9. Who was recently appointed as the Managing Director of State Bank of India? 
ਹਾਲ ਹੀ ਵਿੱਚ ਸਟੇਟ ਬੈਂਕ ਆਫ਼ ਇੰਡੀਆ ਦੇ ਮੈਨੇਜਿੰਗ ਡਾਇਰੈਕਟਰ ਵਜੋਂ ਕਿਸਨੂੰ ਨਿਯੁਕਤ ਕੀਤਾ ਗਿਆ ਸੀ?

Answer:  Alok Kumar Choudhary ( ਅਲੋਕ ਕੁਮਾਰ ਚੌਧਰੀ)

 10. Who has been appointed as the new chairperson of the International Aluminium Institute? ਇੰਟਰਨੈਸ਼ਨਲ ਐਲੂਮੀਨੀਅਮ ਇੰਸਟੀਚਿਊਟ ਦਾ ਨਵਾਂ ਚੇਅਰਪਰਸਨ ਕਿਸ ਨੂੰ ਨਿਯੁਕਤ ਕੀਤਾ ਗਿਆ ਹੈ?

Answer: Satish Rai (ਸਤੀਸ਼ ਰਾਏ)


 11. According to the recent projection of the World Bank, what would be India's gross domestic product forecast for the current fiscal year 2022-2023 planlar? 
ਵਿਸ਼ਵ ਬੈਂਕ ਦੇ ਹਾਲ ਹੀ ਦੇ ਅਨੁਮਾਨ ਦੇ ਅਨੁਸਾਰ, ਮੌਜੂਦਾ ਵਿੱਤੀ ਸਾਲ 2022-2023 ਯੋਜਨਾਕਾਰ ਲਈ ਭਾਰਤ ਦੇ ਕੁੱਲ ਘਰੇਲੂ ਉਤਪਾਦ ਦੀ ਭਵਿੱਖਬਾਣੀ ਕੀ ਹੋਵੇਗੀ?

Answer: 7.5% 

 12. Which Indian Shooter won the gold medal in 10m air rifle standing SHI at the 2022 Para Shooting World Cup in France? 💥ਫਰਾਂਸ ਵਿੱਚ 2022 ਪੈਰਾ ਸ਼ੂਟਿੰਗ ਵਿਸ਼ਵ ਕੱਪ ਵਿੱਚ ਕਿਸ ਭਾਰਤੀ ਨਿਸ਼ਾਨੇਬਾਜ਼ ਨੇ 10 ਮੀਟਰ ਏਅਰ ਰਾਈਫਲ ਸਟੈਂਡਿੰਗ SHI ਵਿੱਚ ਸੋਨ ਤਮਗਾ ਜਿੱਤਿਆ?💥

Answer:   Avani Lekhara  (ਅਵਨੀ ਲੇਖਰਾ)

 13. Who has been appointed as a Director of the Asia and Pacific Department. International Monetary Fund?💥 ਏਸ਼ੀਆ ਅਤੇ ਪ੍ਰਸ਼ਾਂਤ ਵਿਭਾਗ ਅੰਤਰਰਾਸ਼ਟਰੀ ਮੁਦਰਾ ਫੰਡ ਦੇ ਡਾਇਰੈਕਟਰ ਵਜੋਂ ਕਿਸ ਨੂੰ ਨਿਯੁਕਤ ਕੀਤਾ ਗਿਆ ਹੈ?💥

Answer:  Krishna Srinivasan  (ਕ੍ਰਿਸ਼ਨ ਸ਼੍ਰੀਨਿਵਾਸਨ)

14. On which date, did PM Narendra Modi has launched a global initiative "LiFE Movement"?
💥ਕਿਸ ਮਿਤੀ ਨੂੰ, ਪ੍ਰਧਾਨ ਮੰਤਰੀ ਨਰਿੰਦਰ ਮੋਦੀ ਨੇ ਇੱਕ ਗਲੋਬਲ ਪਹਿਲ "ਲਾਈਫ ਮੂਵਮੈਂਟ" ਦੀ ਸ਼ੁਰੂਆਤ ਕੀਤੀ ਸੀ?💥

Answer: 05th June 2022 

 15. What is the new rate of interest ratified by the Government for the "Employees Provident Fund Deposits" for 2021-22? 
2021-22 ਲਈ "ਕਰਮਚਾਰੀ ਭਵਿੱਖ ਨਿਧੀ ਜਮ੍ਹਾਂ" ਲਈ ਸਰਕਾਰ ਦੁਆਰਾ ਪ੍ਰਮਾਣਿਤ ਵਿਆਜ ਦੀ ਨਵੀਂ ਦਰ ਕੀ ਹੈ?
Answer: 8.1% 

 16. Which state launched a special health care scheme called "Anchal" for pregnant women? 
💥ਕਿਸ ਰਾਜ ਨੇ ਗਰਭਵਤੀ ਔਰਤਾਂ ਲਈ "ਆਂਚਲ" ਨਾਮਕ ਇੱਕ ਵਿਸ਼ੇਸ਼ ਸਿਹਤ ਸੰਭਾਲ ਯੋਜਨਾ ਸ਼ੁਰੂ ਕੀਤੀ?
Answer:  ਰਾਜਸਥਾਨ  (Rajasthan) 💥

 17. Which state has been ranked first in the Food Safety and Standards Authority of India's, 04th State Food Safety Index in large state category?  ਕਿਸ ਰਾਜ ਨੂੰ ਫੂਡ ਸੇਫਟੀ ਐਂਡ ਸਟੈਂਡਰਡ ਅਥਾਰਟੀ ਆਫ ਇੰਡੀਆ ਦੇ 4th  ਰਾਜ ਫੂਡ ਸੇਫਟੀ ਇੰਡੈਕਸ ਵਿੱਚ ਵੱਡੇ ਰਾਜ ਸ਼੍ਰੇਣੀ ਵਿੱਚ ਪਹਿਲਾ ਸਥਾਨ ਦਿੱਤਾ ਗਿਆ ਹੈ?

Answer: Tamil Nadu   (ਤਾਮਿਲਨਾਡੂ) 

 18. What is the theme of Biotech Startup Expo 2022? 
💥ਬਾਇਓਟੈਕ ਸਟਾਰਟਅੱਪ ਐਕਸਪੋ 2022 ਦਾ ਥੀਮ ਕੀ ਹੈ?💥
Answer:  Biotech Startup Innovations: Towards  Aatmanirbhar Bharat  (ਬਾਇਓਟੈਕ ਸਟਾਰਟਅੱਪ ਇਨੋਵੇਸ਼ਨ: ਆਤਮਨਿਰਭਰ ਭਾਰਤ ਵੱਲ )


 19. 💥Which coastal state of India has launched a "Beach Vigil App" to ensure the management of beaches and the security of Tourists?
ਭਾਰਤ ਦੇ ਕਿਸ ਤੱਟਵਰਤੀ ਰਾਜ ਨੇ ਬੀਚਾਂ ਦੇ ਪ੍ਰਬੰਧਨ ਅਤੇ ਸੈਲਾਨੀਆਂ ਦੀ ਸੁਰੱਖਿਆ ਨੂੰ ਯਕੀਨੀ ਬਣਾਉਣ ਲਈ "ਬੀਚ ਵਿਜਿਲ ਐਪ" ਲਾਂਚ ਕੀਤਾ ਹੈ?💥

Answer:  Goa  (ਗੋਆ)
 
 20. What is the theme of World Oceans Day 2022 Revitalization?  
ਵਿਸ਼ਵ ਮਹਾਸਾਗਰ ਦਿਵਸ 2022 ਪੁਨਰ-ਸੁਰਜੀਤੀ ਦਾ ਥੀਮ ਕੀ ਹੈ?
Answer: Collective Action for the Ocean

  21. "Loktantra Ke Swar" and "Republican Ethics" are the selected Speeches of which Indian personality? 
💥"ਲੋਕਤੰਤਰ ਕੇ ਸਵਰ" ਅਤੇ "ਰਿਪਬਲਿਕਨ ਐਥਿਕਸ" ਕਿਸ ਭਾਰਤੀ ਸ਼ਖਸੀਅਤ ਦੇ ਚੁਣੇ ਹੋਏ ਭਾਸ਼ਣ ਹਨ?💥

Answer:   Ramnath Kovind (ਰਾਮਨਾਥ ਕੋਵਿੰਦ) 


 22. What is the theme of World Accreditation Day 2022? 
Answer: Accreditation : Sustainability in Economic Growth & the Environment 

 23. Who was recently appointed as the Ambassador of "India-UK Together Season of Culture"  
ਜਿਸ ਨੂੰ ਹਾਲ ਹੀ ਵਿੱਚ "ਭਾਰਤ-ਯੂਕੇ ਟੂਗੇਦਰ ਸੀਜ਼ਨ ਆਫ਼ ਕਲਚਰ" ਦਾ ਰਾਜਦੂਤ ਨਿਯੁਕਤ ਕੀਤਾ ਗਿਆ ਸੀ।

Answer:  AR Rahman (ਏ ਆਰ ਰਹਿਮਾਨ)

 24. Which Institution has launched the book "Business of Sports The winning Formula for Success" : 
ਕਿਸ ਸੰਸਥਾ ਨੇ "ਬਿਜ਼ਨਸ ਆਫ਼ ਸਪੋਰਟਸ ਦ ਵਿਨਿੰਗ ਫਾਰਮੂਲਾ ਫਾਰ ਸਕਸੈਸ" ਕਿਤਾਬ ਲਾਂਚ ਕੀਤੀ ਹੈ? 
Answer: ਇੰਟਰਨੈਸ਼ਨਲ ਇੰਸਟੀਚਿਊਟ ਆਫ਼ ਸਪੋਰਟਸ ਮੈਨੇਜਮੈਂਟ (International Institute of Sports Management)

 
25. What is the theme of the "World Environment Day 2022" 
💥"ਵਿਸ਼ਵ ਵਾਤਾਵਰਣ ਦਿਵਸ 2022" ਦਾ ਥੀਮ ਕੀ ਹੈ?💥

Answer:  Only One Earth  (ਕੇਵਲ ਇੱਕ ਧਰਤੀ)

 26. Ministry of Tourism launched the "National Strategy for Sustainable Tourism" along with which organization? 
ਸੈਰ ਸਪਾਟਾ ਮੰਤਰਾਲੇ ਨੇ ਕਿਸ ਸੰਸਥਾ ਦੇ ਨਾਲ "ਸਥਾਈ ਸੈਰ-ਸਪਾਟਾ ਲਈ ਰਾਸ਼ਟਰੀ ਰਣਨੀਤੀ" ਸ਼ੁਰੂ ਕੀਤੀ?
Answer:   UNEP 

Trending

RECENT UPDATES

Today's Highlight