Sunday, 12 June 2022

ਡੀ ਡੀ ਓ ਪਾਵਰਾਂ ਨਾ ਜਾਰੀ ਕਰਨ ਕਾਰਨ ਸੈਂਕੜੇ ਅਧਿਆਪਕ ਤਨਖਾਹ ਤੋਂ ਵਾਂਝੇ-ਬਿਕਰਮ ਦੇਵ,ਭੰਮੇ

 ਡੀ ਡੀ ਓ ਪਾਵਰਾਂ ਨਾ ਜਾਰੀ ਕਰਨ ਕਾਰਨ ਸੈਂਕੜੇ ਅਧਿਆਪਕ ਤਨਖਾਹ ਤੋਂ ਵਾਂਝੇ-ਬਿਕਰਮ ਦੇਵ,ਭੰਮੇ             



ਚੰਡੀਗੜ੍ਹ 12 ਜੂਨ (ਪੱਤਰ ਪ੍ਰੇਰਕ)ਸਿੱਖਿਆ ਵਿਭਾਗ ਪੰਜਾਬ ਵੱਲੋਂ ਡੀ.ਡੀ. ਓ ਪਾਵਰਾਂ ਅਲਾਟ ਕਰਨ ਦੀ ਜ਼ਿੰਮੇਵਾਰੀ ਨਾ ਨਿਭਾਉਣ ਕਾਰਨ ਸੈਂਕੜੇ ਅਧਿਆਪਕ ਤਿੰਨ ਤਿੰਨ ਮਹੀਨਿਆਂ ਤੋਂ ਤਨਖਾਹਾਂ ਤੋਂ ਸੱਖਣੇ ਹਨ ਇਸ ਸੰਬੰਧੀ ਜਾਣਕਾਰੀ ਦਿੰਦਿਆਂ ਡੈਮੋਕਰੈਟਿਕ ਟੀਚਰ ਫਰੰਟ ਪੰਜਾਬ ਦੇ ਸੂਬਾ ਪ੍ਰਧਾਨ ਬਿਕਰਮ ਦੇਵ ਸਿੰਘ ਜਨਰਲ ਸਕੱਤਰ ਮੁਕੇਸ਼ ਕੁਮਾਰ ਅਤੇ ਜ਼ਿਲ੍ਹਾ ਮਾਨਸਾ ਦੇ ਪ੍ਰਧਾਨ ਪਰਮਿੰਦਰ ਸਿੰਘ ਅਤੇ ਮੀਤ ਪ੍ਰਧਾਨ ਜਸਬੀਰ ਸਿੰਘ ਭੰਮਾ ਨੇ ਦੱਸਿਆ ਕਿ 7 ਅਪ੍ਰੈਲ 2022 ਨੂੰ ਮਿਲੀ ਅਦਾਲਤੀ ਸਟੇਅ ਸਦਕਾ ਹਫ਼ਤੇ ਦੇ ਤਿੰਨ ਦਿਨ ਦੂਰ ਦਰਾਡੇ ਦੇ ਸੀਨੀਅਰ ਸੈਕੰਡਰੀ ਤੇ ਹਾਈ ਸਕੂਲਾਂ ਵਿੱਚ ਡਿਊਟੀ ਨਿਭਾ ਰਹੇ ਬਹੁਤ ਸਾਰੇ ਪ੍ਰਿੰਸੀਪਲਾਂ ਅਤੇ ਮੁੱਖ ਅਧਿਆਪਕਾਂ ਵੱਲੋਂ ਦੋਹਰਾ ਚਾਰਜ ਛੱਡ ਦਿੱਤਾ ਗਿਆ ਸੀ। ਵਾਧੂ ਸਕੂਲਾਂ ਦਾ ਚਾਰਜ ਛੱਡਣ ਕਾਰਨ ਉਨ੍ਹਾਂ ਸਕੂਲਾਂ ਦੇ ਅਧਿਆਪਕਾਂ ਦੀਆਂ ਤਨਖਾਹਾਂ ਨਿਕਲਣ ਵਿੱਚ ਰੁਕਾਵਟ ਪੈਦਾ ਹੋਈ ਇਸ ਰੁਕਾਵਟ ਦੇ ਦੋ ਮਹੀਨਿਆਂ ਤੋਂ ਵਧੇਰੇ ਸਮਾਂ ਬੀਤਣ ਅਤੇ ਸਿੱਖਿਆ ਅਧਿਕਾਰੀਆਂ ਨੂੰ ਕਈ ਵਾਰ ਮਿਲ ਕੇ ਮਸਲੇ ਦੀ ਗੰਭੀਰਤਾ ਤੋਂ ਜਾਣੂ ਕਰਵਾਉਣ ਦੇ ਬਾਵਜੂਦ ਸਿੱਖਿਆ ਵਿਭਾਗ ਵੱਲੋਂ ਸੰਵੇਦਨਹੀਣਤਾ ਅਤੇ ਢਿੱਲੇ ਰਵੱਈਏ ਤੋਂ ਕੰਮ ਲਿਆ ਗਿਆ ਜਿਸ ਕਾਰਨ ਹਜ਼ਾਰਾਂ ਅਧਿਆਪਕਾਂ ਨੂੰ ਮਾਰਚ ਅਪਰੈਲ ਮਈ ਮਹੀਨਿਆਂ ਦੀਆਂ ਤਨਖਾਹਾਂ ਨਹੀਂ ਮਿਲੀਆਂ ਅਤੇ ਅਧਿਆਪਕਾਂ ਨੂੰ ਭਾਰੀ ਆਰਥਿਕ ਸਮੱਸਿਆਵਾਂ ਦਾ ਸਾਹਮਣਾ ਕਰਨਾ ਪੈ ਰਿਹਾ ਹੈ ਡੈਮੋਕਰੈਟਿਕ ਟੀਚਰਜ਼ ਫਰੰਟ ਪੰਜਾਬ ਦੇ ਆਗੂਆਂ ਵੱਲੋਂ ਸਿੱਖਿਆ ਮੰਤਰੀ ਨੂੰ ਇਸ ਮਾਮਲੇ ਵਿਚ ਫੌਰੀ ਦਖਲ ਦੇਣ ਅਤੇ ਸਬੰਧਤ ਸਕੂਲਾਂ ਦੀਆਂ ਡੀਡੀਓ ਪਾਵਰਾਂ ਨੇੜਲੇ ਸਕੂਲ ਮੁਖੀਆਂ ਨੂੰ ਅਲਾਟ ਕਰਕੇ ਰੁਕੀਆਂ ਤਨਖਾਹਾਂ ਤੁਰੰਤ ਜਾਰੀ ਕਰਨ ਦੀ ਮੰਗ ਕੀਤੀ ਗਈ ਇਹ ਪ੍ਰੈੱਸ ਨੋਟ ਅਮੋਲਕ ਸਿੰਘ ਡੇਲੂਆਣਾ ਨੇ ਜਾਰੀ ਕੀਤਾ

BREAKING NEWS: ਹੁਣ ਇਹ ਅਫਸਰ ਮਾਨਸਿਕਤ ਤੌਰ ਤੇ ਪ੍ਰੇਸ਼ਾਨ, 5 ਦਿਨਾਂ ਦੀ ਸਾਮੂਹਿਕ ਛੁੱਟੀ ਤੇ

 

WEATHER ALERT : ਮੌਸਮ ਵਿਭਾਗ ਵੱਲੋਂ ਗਰਮੀ ਦੇ ਲਹਿਰ ਦੀ ਚੇਤਾਵਨੀ ਜਾਰੀ

 

PUNJABI UNIVERSITY PATIALA ADMISSION 2022: PUNJABI UNIVERSITY PATIALA Admission Start for UG/PG Courses 2022-2023

Punjabi University, Patiala (Established under Punjab Act No. 35 of 1961) NAAC 'A' Grade Accreditation and Largest State University of Punjab 64th Rank NIRF University Rankings, 2020 & 18th Rank: EW India Ranking 2020-21 University has Most Qualified Faculty, Global Outreach, Research & Innovation Culture, Top Priority to Internship & Placement, Affordable Fee, Best Infrastructure, Rich Library Resources, Wifi Facility, Best Sports Facility, Quality Students Services including Hostel.

ADMISSION NOTICE 2022-23 Applications are invited online for admission to first year in M.A.M.Sc./M.B.A/ M.Com/M.P.T./M.Pham./M.Lib./L.L.M./M.Tech/MCA/M.Ed/M.P.Ed., B.A./B.Sc./5 Year Integrated Programmes/Hon's School., B.Tech-MBA; Ph.D; B.Tech; Multi- Disciplinary Five year Integrated Postgraduate Programmes/B.Com./ B.Pharm./ B.P.T./B.B.A./B.H.M./B.T.T.M./B.A. Hon's School/Other UG/PG Courses; Job Oriented Certificate, Diploma, PG Diploma Courses in Main Campus, Regional Centres & Neighbourhood Campuses. 



For admission to Campus Courses, See Handbook of Information https://pupadmissions.ac.in/. For other Campuses, visit respective website.



GK QUESTIONS IMPORTANT FOR ALL EXAMS JUNE 2022 SET 1

ਪ੍ਰਸ਼ਨ 1. ਹੀਰਾਕੁੜ ਡੈਮ ਕਿਸ ਨਦੀ ਉੱਤੇ ਬਣਾਇਆ ਗਿਆ ਹੈ? On which river is the Hirakud Dam built?

Answer – Mahanadi (ਮਹਾਨਦੀ)

ਸਵਾਲ 2. ਦਿੱਲੀ ਵਿੱਚ ਜਾਮਾ ਮਸਜਿਦ ਕਿਸਨੇ ਬਣਵਾਈ?Who built Jama Masjid in Delhi?

Answer – Shah Jahan  (ਸ਼ਾਹਜਹਾਂ) 

ਪ੍ਰਸ਼ਨ 3. ਸ਼ਾਂਤੀ ਦੇ ਸਮੇਂ ਦਾ ਸਭ ਤੋਂ ਉੱਚਾ ਫੌਜੀ ਪੁਰਸਕਾਰ ਕਿਹੜਾ ਹੈ?Which is the highest peacetime military award?

Answer – Ashoka Chakra (ਅਸ਼ੋਕ ਚੱਕਰ )


ਸਵਾਲ 4. ਨੈਸ਼ਨਲ ਡੇਅਰੀ ਰਿਸਰਚ ਇੰਸਟੀਚਿਊਟ ਕਿੱਥੇ ਸਥਿਤ ਹੈ?Where is the National Dairy Research Institute located?

Answer – Karnal (Haryana)  ਕਰਨਾਲ (ਹਰਿਆਣਾ)


ਪ੍ਰਸ਼ਨ 5. ਸਾਰਨਾਥ ਵਿੱਚ ਭਗਵਾਨ ਬੁੱਧ ਦੁਆਰਾ ਦਿੱਤੇ ਗਏ ਪਹਿਲੇ ਭਾਸ਼ਣ ਨੂੰ ਬੁੱਧ ਧਰਮ ਵਿੱਚ ਕੀ ਕਿਹਾ ਜਾਂਦਾ ਹੈ? What is the first discourse given by Lord Buddha in Sarnath called in Buddhism?

Answer – Dharmachakrapravartan (ਧਰਮਚਕ੍ਰਪ੍ਰਵਰਤਨ)


ਸਵਾਲ 6. ਹਵਾਈ ਸੈਨਾ ਦਿਵਸ ਕਦੋਂ ਮਨਾਇਆ ਜਾਂਦਾ ਹੈ? When is Air Force Day celebrated?‌‌

Answer:  October 8 (8 ਅਕਤੂਬਰ)


ਸਵਾਲ 7. 1526, 1556 ਅਤੇ 1761 ਦੀਆਂ ਤਿੰਨ ਇਤਿਹਾਸਕ ਜੰਗਾਂ ਕਿਸ ਸ਼ਹਿਰ ਵਿੱਚ ਹੋਈਆਂ? In which city did the three historical wars of 1526, 1556 and 1761 take place?

Answer – Panipat (Haryana) ਪਾਣੀਪਤ (ਹਰਿਆਣਾ)


ਸਵਾਲ 8. ਤੇਲੰਗਾਨਾ ਰਾਜ ਕਿਸ ਰਾਜ ਤੋਂ ਬਣਾਇਆ ਗਿਆ ਹੈ?

ਉੱਤਰ- ਆਂਧਰਾ ਪ੍ਰਦੇਸ਼


ਪ੍ਰਸ਼ਨ 9. ਭਾਰਤ ਦੇ ਪੱਛਮੀ ਤੱਟ ਉੱਤੇ ਕਿਹੜਾ ਸਾਗਰ ਹੈ? Which ocean is on the west coast of India?

Answer – Arabian Sea (ਅਰਬ ਸਾਗਰ)


ਪ੍ਰਸ਼ਨ 10. ਯੂਨੈਸਕੋ (ਯੂਨੈਸਕੋ) ਦਾ ਮੁੱਖ ਦਫਤਰ ਕਿੱਥੇ ਹੈ? Where is the headquarters of UNESCO (UNESCO)?

Answer – Paris (France) ਪੈਰਿਸ (ਫਰਾਂਸ)


ਸਵਾਲ 11. 'ਪੈਨਲਟੀ ਕਾਰਨਰ' ਕਿਸ ਖੇਡ ਨਾਲ ਸਬੰਧਤ ਹੈ? 'Penalty corner' is related to which sport?

Answer – Hockey (ਹਾਕੀ)


ਪ੍ਰਸ਼ਨ 12. ਉੱਤਰੀ ਭਾਰਤ ਵਿੱਚ ਸਰਦੀਆਂ ਦੇ ਮੀਂਹ ਦਾ ਕੀ ਕਾਰਨ ਹੈ? What is the reason for the winter rains in northern India?

Answer: North-Western Disturbance (ਪੱਛਮੀ ਗੜਬੜ) 


ਪ੍ਰਸ਼ਨ 13. ਦੇਵਧਰ ਟਰਾਫੀ ਕਿਸ ਖੇਡ ਨਾਲ ਸਬੰਧਤ ਹੈ? Deodhar Trophy is related to which sport?

Answer – Cricket  (ਕ੍ਰਿਕਟ)


ਸਵਾਲ 14. ਰੂਸ ਦੀ ਮੁਦਰਾ ਕੀ ਹੈ? What is the currency of Russia?

Answer – Ruble (₽) ਰੂਬਲ (₽)


ਸਵਾਲ 15. ਸਿੰਧੂ ਘਾਟੀ ਦੀ ਸਭਿਅਤਾ ਦੀ ਮਸ਼ਹੂਰ ਬੰਦਰਗਾਹ ਕਿਹੜੀ ਸੀ?Which was the famous port of Indus Valley Civilization?

Answer – Lothal ਲੋਥਲ

COMPETITION HELPLINE : ਹਰੇਕ ਤਰ੍ਹਾਂ ਦੇ ਪ੍ਰਤਿਯੋਗਿਤਾ  ਲਈ ਮਹੱਤਵ ਪੂਰਨ ਪ੍ਰਸ਼ਨ, ਜਨਰਲ ਨਾਲਜ, CURRENT AFFAIRS SEE HERE

ਪ੍ਰਸ਼ਨ 16. ਜੈਨ ਧਰਮ ਦਾ ਪਹਿਲਾ ਤੀਰਥੰਕਰ ਕੌਣ ਸੀ? Who was the first Tirthankara of Jainism?

Answer – Rishabhdev (ਰਿਸ਼ਭਦੇਵ)


ਪ੍ਰਸ਼ਨ 17. ਗੌਤਮ ਬੁੱਧ ਦਾ ਜਨਮ ਕਿੱਥੇ ਹੋਇਆ ਸੀ?Where was Gautam Buddha born?


Answer – In Lumbini, Nepal. (ਲੁੰਬੀਨੀ, ਨੇਪਾਲ ਵਿੱਚ) 


ਪ੍ਰਸ਼ਨ 18. ਜੈਨ ਧਰਮ ਦਾ ਕਿਹੜਾ ਤੀਰਥੰਕਰ ਭਗਵਾਨ ਮਹਾਵੀਰ ਸੀ?Which Tirthankara was Lord Mahavira of Jainism?


Answer – 24th  (24ਵਾਂ)


ਸਵਾਲ 19. ਭਾਰਤ ਦੀ ਪਹਿਲੀ ਮਹਿਲਾ ਰਾਸ਼ਟਰਪਤੀ ਕੌਣ ਹੈ? Who is the first woman President of India?


Answer – Pratibha Patil (ਪ੍ਰਤਿਭਾ ਪਾਟਿਲ)


ਸਵਾਲ 20. ਕਟਕ ਕਿਸ ਨਦੀ 'ਤੇ ਸਥਿਤ ਹੈ? On which river is Cuttack situated?


Answer – Mahanadi (ਮਹਾਨਦੀ )


PGIMER NURSING 2022 ADMISSION : PGI ਚੰਡੀਗੜ੍ਹ ਨੇ B.Sc ਨਰਸਿੰਗ ਕੋਰਸਾਂ ਵਿੱਚ ਐਡਮਿਸ਼ਨ ਲਈ ਅਰਜ਼ੀਆਂ ਮੰਗੀਆਂ , ਇੱਥੇ ਅਪਲਾਈ ਕਰੋ

 PGIMER B.Sc. NURSING (4 Years) ADMISSION 2022



PGI invites application for B.Sc nursing courses, 2022.  Candidates who have passed 10+2 or appeared in 10+2 can apply for B.Sc Nursing courses.    

Table of contents


PGIMER B.Sc Nursing application form 2022
PGIMER entrance exam 2022
PGI Chandigarh Nursing entrance exam 2022
PGIMER B.Sc Nursing Entrance exam syllabus

IMPORTANT DATES AT A GLANCE

Start of B.Sc. Nursing online registration on Website : 25.05.2022 
Application form closes on  :  24.06.2022 
Computer Based Entrance Test : 28.07.2022 (Thursday) 
Expected date of declaration of result : 08.08.2022 
Counseling 18.08.2022 at 11.00 AM 


APPLICATION FEE  PGIMER NURSING ADMISSION 2022

SC/ST Category : Rs.1200/- + Transaction Charges as applicable • 
For all other categories: Rs.1500/- + Transaction Charges as applicable. 
Persons with Bench-mark Disabilities (PwBD): Candidates are exempted from payment of fee. 
All candidates are directed to deposit the above fees through online payment gateway available at B.Sc. Nursing application portal w.e.f. 25.05.2022 to 24.06.2022.


DECLARATION OF RESULT Final result for B.Sc. Nursing will be displayed only on PGI website at www.pgimer.edu.in.  


ELIGIBILITY CRITERIA : B.Sc. Nursing (4 years)  (Course Code-BSC/024) 

The minimum educational requirement shall be 10+2 examination passed with Physics, Chemistry, Biology and English or any other examination as equivalent thereto with at least 50% marks in aggregate. 

Candidates appearing in 10+2 examination in April-May, 2022 can also apply for the course, but they will be issued admit card/roll numbers only if they submit the certificates/marks sheet from the respective Boards of their having passed the 10+2 examination to the Principal, 10 days before the commencement of the entrance examination. 

 AGE LIMIT: Not more than 35 years and not less than 17 years on 31st December 2022 i.e. those born after 31st December, 2005 and before 31st December 1987 are not eligible. 


SELECTION PROCEDURE  B.Sc Nursing PGIMER 2022

COMPETITIVE ENTRANCE TEST • The Entrance Examination shall be conducted through a Computer Based Test (CBT). 

The Entrance Test shall be held on 28th July, 2022 and duration shall be 1 and ½ hours (One and half hours/90 minutes). 

 The Online (CBT) Entrance Test will be conducted in one shift. • Timing – 09.00 AM to 10.30 AM



PGIMER NURSING ADMISSION 2022 LIST OF CITIES WHERE EXAMINATION IS LIKELY TO BE HELD 

1 Ambala (Haryana) 2 Amritsar (Punjab) 3 Bathinda (Punjab) 4 Bilaspur (HP) 5 Chandigarh (Tricity) 6 Delhi (NCR) 7 Fazilka (Punjab) 8 Hamirpur (HP) 9 Jalandhar (Punjab) 10 Kangra (HP) 11 Panipat (Haryana) 12 Patiala (Punjab) 13 Rohtak (Haryana) 14 Shimla (HP)

TYPE OF PAPER Candidates will be considered for selection to B.Sc. Nursing course based on a test consisting of 100 multiple choice question (MCQs) with four alternatives. There will be Negative marking to the tune of 0.25 marks for each wrong answer.


SUMMARY OF B.Sc. NURSING ENTRANCE TEST PATTERN (Please see the text for details and explanations) 

  • 01 Mode of Examination : Computer Based Test (CBT) / Online
  •  02 Duration of Examination  : 1 and ½ hours (One and half hours/90 minutes) 
  • 03 Date of Examination : Thursday, the 28th July, 2022 
  • 04 Number of Shifts : 01 (One) 
  • 05 Timing of Examination : 09.00 AM to 10.30 AM 
  • 06 Location of Examination Centres : Tentatively 14 cities in India 
  • 07 Language of Paper : English 08 
  • Type of Examination : Objective Type 
  • 09 Number of Questions : One Paper of 100 MCQs (One hundred only}

CRITERIA FOR SELECTION 1. The selection will be made strictly in order of merit of the candidates in the respective merit lists of entrance test. 

2. Overall rank of all the candidates shall be decided based on percentile scores, with a higher percentile score translating into a better rank. 

3. An overall merit list based on the percentile obtained by all the candidates appearing in the examination in the theory examination (irrespective of their category) will be prepared. 

Candidates of various categories who secure percentile in the theory examination, as mentioned against each category, will qualify for admission: 

  • General category : 50th percentile 
  • SC/ST/OBC &PwBD : 45th percentile  


PGIMER B.Sc Nursing Admission 2022 IMPORTANT LINKS 

Important Questions PGIMER B.Sc Nursing Admission 2022

How can I get admission in PGI for BSc nursing?

  • You can get admission in PGI in B.Sc Nursing after clearing written exam

How many seats are there in PGI for BSc nursing?

Is PGI nursing exam tough? NO 

What is the syllabus of PGI BSc nursing?

What is the full form of Pgimer? 

  • Postgraduate Institute of medical education and research. 

How many seats are there in PGI for BSc nursing?

  • There are 93 seats a in PGI for BSc nursing admission?

I have lost/forgot the registration id & password.

I have not received confirmation or Login credentials on my email id /SMS after completing Registration, what should I do?

  • In case you have not received any email/SMS, you should check your spam and junk folders. You can simply login with your login credentials on our recruitment portal and click on login. In case you face any issue, you may send Registration details like Application No., registered Email id, registered mobile no., name and DOB on onlinepgiexam@gmail.com from your registered email id or you can call our help line no. 022 - 61306260

I have submitted wrong details while making registration for PGIMER B.Sc nursing, how can i correct?

  • You will have to register again on the portal with either different valid e-mail Id or different Active Mobile No

What is the procedure of applying for PGIMER B.sc Nursing?

  • After making sure about your eligibility for a post you want to apply for, go to PGI website, https://pgimer.edu.in/and visit “Information of candidate” section link is given above




PSSSB CLERK RECRUITMENT 2022: ਅਧੀਨ ਸੇਵਾਵਾਂ ਚੋਣ ਬੋਰਡ ਵੱਲੋਂ ਕਲਰਕਾਂ ਦੀਆਂ 571 ਅਸਾਮੀਆਂ ਤੇ ਭਰਤੀ, ਨੋਟਿਸ ਜਾਰੀ

 ਪੰਜਾਬ ਵਿੱਚ ਕਲਰਕ  ਭਰਤੀ 2022 ਦੀ ਅਧਿਸੂਚਨਾ

ਅਧੀਨ ਸੇਵਾਵਾਂ ਚੋਣ ਬੋਰਡ, ਪੰਜਾਬ S.S.S. BOARD, PUNJAB ਵਣ ਭਵਨ, ਸੈਕਟਰ-68, ਮੁਹਾਲੀ ਜਨਤਕ ਨੋਟਿਸ ਇਸ਼ਤਿਹਾਰ ਨੰਬਰ 15/2022 

ਪੰਜਾਬ ਸਰਕਾਰ ਦੇ ਵੱਖ-ਵੱਖ ਵਿਭਾਗਾਂ ਤੋਂ ਪ੍ਰਾਪਤ ਮੰਗ-ਪੱਤਰਾਂ ਦੇ ਆਧਾਰ 'ਤੇ ਕਲਰਕਾਂ ਦੀਆਂ 567 ਅਸਾਮੀਆਂ ਅਤੇ ਕਲਰਕ ਆਈ.ਟੀ. ਦੀਆਂ 04 ਅਸਾਮੀਆਂ ਦੀ ਸਿੱਧੀ ਭਰਤੀ ਲਈ ਅਧੀਨ ਸੇਵਾਵਾਂ ਚੋਣ ਬੋਰਡ ਦੀ ਵੈਬਸਾਈਟ https://sssb.punjab.gov.in ਤੇ ਮਿਤੀ 10.06.2022 ਤੋਂ ਆਨਲਾਈਨ ਐਪਲੀਕੇਸ਼ਨ ਦੀ ਮੰਗ ਕੀਤੀ  ਹੈ। 

 CLERK  RECRUITMENT IN PUNJAB 2022 

CLERK  RECRUITMENT IN PUNJAB 2022 NOTIFICATION  
CLERK  RECRUITMENT IN PUNJAB 2022 SALARY 
CLERK  RECRUITMENT IN PUNJAB 2022 AGE 
CLERK RECRUITMENT IN PUNJAB 2022 QUALIFICATION




ਅਧੀਨ ਸੇਵਾਵਾਂ ਚੋਣ ਬੋਰਡ, ਪੰਜਾਬ S.S.S. BOARD, PUNJAB ਵਣ ਭਵਨ, ਸੈਕਟਰ-68, ਮੁਹਾਲੀ। 

ਇਸ਼ਤਿਹਾਰ ਨੰਬਰ 15/2022


CLERK  RECRUITMENT IN PUNJAB 2022 
  • NAME OF POST : CLERK 
  • TOTAL POSTS : 567
  • QUALIFICATION FOR THE RECRUITMENT OF CLERK  :  GRADUATION WITH DIPLOMA IN COMPUTER ,PUNJABI UPTO 10TH CLASS

  • NAME OF POST : CLERK  (IT )
  • TOTAL POSTS : 04
  • QUALIFICATION FOR THE RECRUITMENT OF CLERK  :  Should be B.Tech in Computer Science or or B.Sc. (Information Technology ) or Bachelor of Computer Application or a Graduate having Post Graduate Diploma in Computer Application from recognized university or institution or any other equivalent or higher qualification in the relevant discipline; and (II) Qualifies a test in Punjabi (In Unicode Compliant Font Raavi ) and English typing to be held by the Board or the appointing authority or the Department of Information Technology as the case may be, at a speed of thirty words per minute before his appointment (As specified in The Punjab Civil Services (General and Common Conditions of Service) Rules, 1994) and (III) Qualifies a competitive test to be held by the recruiting authority 
  • Punjabi pass upto matric.



AGE: 
AGE  FOR THE RECRUITMENT OF CLERK :   18-37  YEARS, AGE RELAXATION AS PER RULES.

SALARY :
 SALARY OF THE CLERK  :  19990/- PER MONTH AS PER 6TH PAY COMMISSION 


FEES  DETAILS: 
General : 1000/-
SC/BC/EWS= 250/-
EXSM = 200/-
HANDICAPPED:  500/-

 

ALSO READ : Excise and taxation officer bharti , ਆਬਕਾਰੀ ਤੇ ਕਰ ਨਿਰੀਖਕ ਦੀਆਂ ਅਸਾਮੀਆਂ ਤੇ ਭਰਤੀ, ਕਰੋ ਅਪਲਾਈ 


Important links : 
IMPORTANT DATES FOR CLERK CUM DATA ENTRY OPERATOR 
  • ਇਸ਼ਤਿਹਾਰ ਜਾਰੀ ਹੋਣ ਦੀ ਮਿਤੀ :  24 ਮਈ 2022
  •  ਅਪਲਾਈ ਕਰਨ ਦੀ ਮਿਤੀ : 10 ਜੂਨ 2022 
  • ਅਪਲਾਈ ਕਰਨ ਦੀ ਆਖਰੀ ਮਿਤੀ: ਜੁਲਾਈ  2022
  • ਫੀਸ ਜਮ੍ਹਾਂ ਕਰਨ ਦੀ ਮਿਤੀ:  ਜੁਲਾਈ  2022


Question: HOW TO APPLY FOR CLERK POST IN PUNJAB:
 Answer: ELIGIBLE CANDIDATES WILL HAVE TO APPLY ONLINE FROM THE LINK ( AVAILABLE HERE SOON)

Question:WHAT IS THE QUALIFICATION FOR CLERK IN PUNJAB
Answer: QUALIFICATION FOR RECRUITMENT OF CLERK  WILL BE GRADUATION, PUNJABI PASS UPTO 10TH, COMPUTER COURSE 'O' LEVEL 

Question:WHAT IS THE AGE FOR CLERK RECRUITMENT 2022 IN PUNJAB?
Answer: AGE 18-37 YEARS (AGE RELAXATION AS PER NOTIFICATION)

Question:WHAT IS THE DATE FOR RELEASE OF OFFICIAL NOTIFICATION : 10TH JUNE 2022 

Question:WHAT IS THE LAST DATE FOR APPLYING:  JULY 2022

EXPECTED DATE FOR WRITTEN TEST FOR CLERK : OCTOBER  2022
Question: WHAT IS THE FEES DETAILS FOR CLERK 
Answer: 
General : 1000/-
SC/BC/EWS= 250/-
EXSM = 200/-
HANDICAPPED:  500/-

ਪੰਜਾਬ ਵਿੱਚ ਕਲਰਕ ਦੀ ਭਰਤੀ 2022 ਦੀ ਅਧਿਸੂਚਨਾ

  1. ਪੰਜਾਬ ਕਲਰਕ ਭਰਤੀ ਤਨਖਾਹ
  2. ਪੰਜਾਬ ਕਲਰਕ ਭਰਤੀ ਉਮਰ
  3. ਪੰਜਾਬ ਕਲਰਕ ਭਰਤੀ ਯੋਗਤਾ 


Name of post/ total posts Online application starts/ last date Official notification/ Link for application
ਵੱਖ ਵੱਖ ਅਸਾਮੀਆਂ ਤੇ ਭਰਤੀ 2022 ਦੇਖੋ ਇਥੇ  19 May 2022/ 8 June 2022 Click here
CLERK CUM DATA ENTRY OPERATOR  RECRUITMENT 2022 [917 POSTS] 15 May 2022/ 15 June 2022 Clerk here
CDPO  RECRUITMENT PUNJAB 2022 May 2022/  June 2022 Click here

ਚੋਣ ਵਿਧੀਪ੍ਰੀਖਿਆ ਸਬੰਧੀ ਜਾਣਕਾਰੀ:- 
 (1) ਪ੍ਰਕਾਸ਼ਿਤ ਕੀਤੀਆਂ ਕਲਰਕ ਕਮ ਡਾਟਾ ਐਂਟਰੀ ਓਪਰੇਟਰ ਦੀਆਂ ਅਸਾਮੀਆਂ ਲਈ ਸਫਲਤਾਪੂਰਵਕ ਬਿਨੈ ਕਰਨ ਵਾਲੇ ਉਮੀਦਵਾਰਾਂ ਦੀ Objective Type ਲਿਖਤੀ ਪ੍ਰੀਖਿਆ ਲਈ ਜਾਏਗੀ।  ਲਿਖਤੀ ਪ੍ਰੀਖਿਆ ਵਿੱਚ ਹਰ ਕੈਟਾਗਰੀ ਦੇ ਉਮੀਦਵਾਰ ਲਈ ਪਾਸ ਹੋਣ ਲਈ ਘੱਟੋ-ਘੱਟ 40% ਅੰਕ ਪ੍ਰਾਪਤ ਕਰਨੇ ਜਰੂਰੀ ਹਨ।

 (ii) ਲਿਖਤੀ ਪ੍ਰੀਖਿਆ ਪਾਸ ਉਮੀਦਵਾਰਾਂ (ਭਾਵ ਘੱਟੋ ਘੱਟ 40% ਅੰਕ ਪ੍ਰਾਪਤ ਕਰਨ ਵਾਲੇ ਉਮੀਦਵਾਰ) ਵਿੱਚੋਂ ਸਮਰੱਥ ਅਥਾਰਟੀ ਵੱਲੋਂ ਲਏ ਗਏ ਫੈਸਲੇ ਅਨੁਸਾਰ ਨਿਰਧਾਰਤ ਗਿਣਤੀ ਵਿੱਚ ਬੁਲਾਏ ਜਾਣ ਵਾਲੇ ਉਮੀਦਵਾਰਾਂ ਦਾ ਅੰਗਰੇਜ਼ੀ ਅਤੇ ਪੰਜਾਬੀ ਵਿੱਚ 30 ਸ਼ਬਦ ਪ੍ਰਤੀ ਮਿੰਟ ਦੀ ਸਪੀਡ ਨਾਲ ਟਾਈਪ ਟੈਸਟ ਲਿਆ ਜਾਵੇਗਾ। ਟਾਈਪ ਟੈਸਟ ਦੀ ਤਿਆਰੀ ਲਈ ਉਮੀਦਵਾਰਾਂ ਨੂੰ ਕੋਈ ਵੱਖਰਾਂ ਸਮਾਂ ਨਹੀਂ ਦਿੱਤਾ ਜਾਵੇਗਾ। 

 III) ਅੰਗਰੇਜ਼ੀ ਅਤੇ ਪੰਜਾਬੀ ਦਾ ਟਾਈਪ ਟੈਸਟ ਕੰਪਿਊਟਰ ਤੇ ਲਿਆ ਜਾਵੇਗਾ। ਪੰਜਾਬੀ ਦਾ ਟਾਈਪ ਟੈਸਟ Unicode Compliant Font Raavi ਵਿੱਚ ਲਿਆ ਜਾਵੇਗਾ। 

 (IV) ਅੰਗਰੇਜੀ ਅਤੇ ਪੰਜਾਬੀ ਦਾ ਟਾਇਪ ਟੈਸਟ ਕੇਵਲ Qualifying Nature ਦਾ ਹੋਵੇਗਾ। Common Merit List ਟਾਈਪ ਟੈਸਟ ਪਾਸ ਉਮੀਦਵਾਰਾਂ ਵੱਲੋਂ ਲਿਖਤੀ ਪ੍ਰੀਖਿਆ ਵਿੱਚ ਪ੍ਰਾਪਤ ਅੰਕਾਂ ਦੇ ਅਧਾਰ ਤੇ ਤਿਆਰ ਕੀਤੀ ਜਾਵੇਗੀ। 


 (V) ਟਾਈਪ ਟੈਸਟ ਵਿੱਚ ਪਾਸ ਉਮੀਦਵਾਰਾਂ ਵਿੱਚੋਂ ਸਮਰੱਥ ਅਥਾਰਟੀ ਵੱਲੋਂ ਲਏ ਗਏ ਫੈਸਲੇ ਅਨੁਸਾਰ ਨਿਰਧਾਰਤ ਗਿਣਤੀ ਵਿੱਚ ਉਮੀਦਵਾਰਾਂ ਨੂੰ ਕੌਂਸਲਿੰਗ ਲਈ ਬੁਲਾਇਆ ਜਾਵੇਗਾ।


 (VI) ਲਿਖਤੀ ਪ੍ਰੀਖਿਆ ਵਿੱਚ ਜੇਕਰ ਮੈਰਿਟ ਦੀ ਬਰਾਬਰਤਾ ਸਬੰਧੀ ਕੋਈ ਮਾਮਲਾ ਸਾਹਮਣੇ ਆਉਂਦਾ ਹੈ ਤਾਂ ਇਸ ਸਬੰਧੀ ਬਰਾਬਰ ਅੰਕ ਹਾਸਿਲ ਉਮੀਦਵਾਰਾਂ ਦੀ ਜਨਮ ਮਿਤੀ ਨੂੰ ਵਿਚਾਰਿਆ ਜਾਵੇਗਾ ਅਤੇ ਵੱਧ ਉਮਰ ਵਾਲੇ ਉਮੀਦਵਾਰ ਦੀ ਮੈਰਿਟ ਉੱਪਰ ਮੰਨੀ ਜਾਵੇਗੀ। ਜੇਕਰ ਬਰਾਬਰ ਮੈਰਿਟ ਹਾਸਿਲ ਉਮੀਦਵਾਰਾਂ ਦੀ ਜਨਮ ਮਿਤੀ ਮੁਤਾਬਿਕ ਉਮਰ ਵਿੱਚ ਵੀ ਬਰਾਬਰਤਾ ਪਾਈ ਜਾਂਦੀ ਹੈ ਤਾਂ ਇਸ ਸਬੰਧੀ ਉਮੀਦਵਾਰ ਦੀ ਮੰਗੀ ਵਿੱਦਿਅਕ ਯੋਗਤਾ ਦੀ ਪ੍ਰਤੀਸ਼ਤਤਾ ਨੂੰ ਵਿਚਾਰਦੇ ਹੋਏ ਵੱਧ ਅੰਕ ਹਾਸਿਲ ਕਰਨ ਵਾਲੇ ਉਮੀਦਵਾਰ ਦੀ ਮੈਰਿਟ ਉੱਪਰ ਮੰਨੀ ਜਾਵੇਗੀ ਅਤੇ ਜੇਕਰ ਉਪਰੋਕਤ ਦੋਵੇਂ ਸਥਿਤੀਆਂ ਵਿੱਚ ਵੀ ਅੰਕਾਂ ਦੀ ਬਰਾਬਰਤਾ ਦਾ ਵਿਵਾਦ ਨਹੀਂ ਸੁਲਝਦਾ ਹੈ ਤਾਂ ਅੰਤ ਵਿੱਚ ਮੈਟ੍ਰਿਕ ਦੇ ਅੰਕਾਂ ਨੂੰ ਵਿਚਾਰਦੇ ਹੋਏ ਮੈਟ੍ਰਿਕ ਵਿੰਚ ਵੱਧ ਅੰਕ ਹਾਸਿਲ ਕਰਲ ਵਾਲੇ ਉਮੀਦਵਾਰ ਦੀ ਮੈਰਿਟ ਉੱਪਰ ਮੰਨੀ ਜਾਵੇਗੀ। 


 (VII) ਲਿਖਤੀ ਪ੍ਰੀਖਿਆ ਅਤੇ ਟਾਈਪ ਟੈਸਟ ਲਈ ਰੋਲ ਨੰਬਰ, ਸਲੇਬਸ ਅਤੇ ਹੋਰ ਜਾਣਕਾਰੀ ਬੋਰਡ ਦੀ ਵੈੱਬਸਾਈਟ https://sssb.punjab.gov.in ਤੇ ਸਮੇਂ-ਸਮੇਂ ਤੇ ਜਾਰੀ ਕੀਤੀ ਜਾਵੇਗੀ। 




ਇਸ ਭਰਤੀ ਸਬੰਧੀ ਵਿੱਦਿਅਕ ਯੋਗਤਾ, ਤਨਖਾਹ ਸਕੇਲ, ਅਪਲਾਈ ਕਰਨ ਦੀ ਅੰਤਿਮ ਮਿਤੀ ਆਦਿ ਸੂਚਨਾ ਅਤੇ ਆਨਲਾਈਨ ਅਪਲਾਈ ਕਰਨ ਦਾ ਲਿੰਕ ਮਿਤੀ 10.06.2022 ਨੂੰ ਬੋਰਡ ਦੀ ਵੈੱਬਸਾਈਟ 'ਤੇ ਅਪਲੋਡ ਕੀਤਾ ਜਾਵੇਗਾ।

ਸਵਾਲ: ਪੰਜਾਬ ਵਿੱਚ ਕਲਰਕ ਦੇ ਅਹੁਦੇ ਲਈ ਅਰਜ਼ੀ ਕਿਵੇਂ ਦੇਣੀ ਹੈ:
  ਜਵਾਬ: ਯੋਗ ਉਮੀਦਵਾਰਾਂ ਨੂੰ ਲਿੰਕ ਤੋਂ ਔਨਲਾਈਨ ਅਪਲਾਈ ਕਰਨਾ ਹੋਵੇਗਾ (ਜਲਦੀ ਹੀ ਇੱਥੇ ਉਪਲਬਧ)

ਸਵਾਲ: ਪੰਜਾਬ ਵਿੱਚ ਕਲਰਕ ਲਈ ਯੋਗਤਾ ਕੀ ਹੈ?
ਜਵਾਬ: ਕਲਰਕ ਦੀ ਭਰਤੀ ਲਈ ਯੋਗਤਾ ਗ੍ਰੈਜੂਏਸ਼ਨ ਹੋਵੇਗੀ, ਪੰਜਾਬੀ ਪਾਸ 10ਵੀਂ ਤੱਕ, ਕੰਪਿਊਟਰ ਕੋਰਸ 'ਓ' ਲੈਵਲ।

ਸਵਾਲ: ਪੰਜਾਬ ਵਿੱਚ ਕਲਰਕ ਭਰਤੀ 2022 ਲਈ ਉਮਰ ਕੀ ਹੈ?
ਜਵਾਬ: ਉਮਰ 18-37 ਸਾਲ (ਸੂਚਨਾ ਅਨੁਸਾਰ ਉਮਰ ਵਿੱਚ ਛੋਟ)

ਸਵਾਲ: ਅਧਿਕਾਰਤ ਨੋਟੀਫਿਕੇਸ਼ਨ ਜਾਰੀ ਕਰਨ ਦੀ ਮਿਤੀ ਕੀ ਹੈ: 10 ਜੂਨ 2022

ਸਵਾਲ: ਅਪਲਾਈ ਕਰਨ ਦੀ ਆਖਰੀ ਮਿਤੀ ਕੀ ਹੈ: ਜੁਲਾਈ 2022

ਕਲਰਕ ਲਈ ਲਿਖਤੀ ਪ੍ਰੀਖਿਆ ਲਈ ਸੰਭਾਵਿਤ ਮਿਤੀ: ਅਕਤੂਬਰ 2022
ਸਵਾਲ: ਕਲਰਕ ਲਈ ਫੀਸਾਂ ਦਾ ਵੇਰਵਾ ਕੀ ਹੈ
ਜਵਾਬ:
ਜਨਰਲ: 1000/-
SC/BC/EWS= 250/-
EXSM = 200/-
ਅਪਾਹਜ: 500/-

PPSC CDPO RECRUITMENT 2022; ਬਾਲ ਵਿਕਾਸ ਪ੍ਰੋਜੈਕਟ ਅਫਸਰਾਂ ਦੀ ਭਰਤੀ ਲਈ ਪੀਪੀਐਸਸੀ ਨੇ ਅਰਜ਼ੀਆਂ ਮੰਗੀਆਂ, ਨੋਟਿਫਿਕੇਸਨ ਜਾਰੀ

 ਸੀਡੀਪੀਓ ਭਰਤੀ 2022  



CDPO  Salary, 

BAL VIKAS PROJECT OFFICER  RECRUITMENT 2022 
Application to CDPO
CDPO Vacancy in Punjab 2022
CDPO Punjab Syllabus
Child Development Project Officer Punjab
CDPO Punjab Recruitment 2022
CDPO Recruitment Punjab

PUNJAB PUBLIC SERVICE COMMISSION Advt. No. BARADARI GARDEN, PATIALA-147001 Website: http://ppsc.gov.in 202212 SPR:29 PUBLIC NOTICE The Punjab Public Service Commission invites Online. 

 Application Forms from eligible candidates for recruitment to 19 Posts of Child Development Project Officer (Group-B) in the department of Social Security and Development of Women & Children, Government of Punjab.


CDPO DATE OF RELEASING OFFICIAL NOTIFICATION  : 28 ਮਈ 2022 
CDPO Starting DATE FOR APPLYING Online : JUNE 28 May 2022
ਸੀਡੀਪੀਓ ਭਰਤੀ 2022 IMPORTANT DATES
 Last date for filling online Application forms: 17.06.2022 
 Last date for depositing Application Fee and Examination fee by system generated Bank Challan Form:  27.06.2022  

REQUIRED to send the hard copy of the Online Application Form to the Office of Punjab
Public Service Commission. However, the candidates must take copy in soft form or the
print out of the Application Form at the time of applying, as he/she will not be able to take
out the copy at a later stage. 
Name of post/ total posts Online application starts/ last date Official notification/ Link for application
ਜਲ ਸਰੋਤ ਵਿਭਾਗ ਭਰਤੀ 2022  16 May 2022/ 16 June 2022 Click here
ETT RECRUITMENT 2022 [ 5594 POSTS] May 2022/ June 2022 Clerk here
HEAD CONSTABLE RECRUITMENT 835  17 May 2022/  June 2022 Click here

Should be passed B.A/B.Sc Examination with Social Science, Social Work, Sociology, Child Development Nutrition, Psychology, Economics, Philosophy or Enthropology as one of the Subjects from a recognised university or institution.

CDPO RECRUITMENT 2022, PAY SCALE:Pay scale as per 7th CPC/Pay Matrix (minimum Pay Admissible)35400/

Candidates should not be below 18 years and above 37 years of age as on 01/01/2022.
The upper age limit may be relaxed up to 45 years for Punjab Government employees, the
employees of its Boards/Corporations/Commissions and Authorities, and all States/ Central
Government employees.
The upper age limit is relaxed up to 42 years for Scheduled Castes and Backward Classes
of Punjab.



PPSC CDPO RECRUITMENT PUNJAB 2022
IMPORTANT LINKS:  
CDPO OFFICIAL NOTIFICATION DOWNLOAD HERE 
CDPO OFFICIAL WEBSITE FOR APPLYING ONLINE: WWW.PPSC.GOV.IN 
CDPO RECRUITMENT LINK FOR APPLYING ONLINE CLICK HERE 

 CDPO RECRUITMENT PUNJAB 2022: PROCESS OF SELECTION 

Question: HOW TO APPLY FOR CDPO RECRUITMENT IN PUNJAB:
 Answer: ELIGIBLE CANDIDATES WILL HAVE TO APPLY ONLINE FROM THE LINK GIVEN ABOVE

Question:WHAT IS THE QUALIFICATION FOR CDPO RECRUITMENT IN PUNJAB? 
Answer: QUALIFICATION FOR RECRUITMENT OF CLERK WILL BE GRADUATION SEE NOTIFICATION 

Question:WHAT IS THE AGE FOR CDPO RECRUITMENT 2022 IN PUNJAB?
Answer: AGE 18-37 YEARS (AGE RELAXATION AS PER NOTIFICATION)

Question:WHAT IS THE DATE FOR RELEASE OF CDPO OFFICIAL NOTIFICATION : 28th  May 2022 

Question:WHAT IS THE LAST DATE FOR CDPO APPLYING:17 June 2022 

EXPECTED DATE FOR WRITTEN TEST FOR CLERK : OCTOBER 2022
Question: WHAT IS THE FEES DETAILS FOR CDPO POSTS? 
ANSWER: SEE ABOVE .




ਪੰਜਾਬ ਸਰਕਾਰ ਸਮਾਜਿਕ ਸੁਰੱਖਿਆ ਅਤੇ ਇਸਤਰੀ ਤੇ ਬਾਲ ਵਿਕਾਸ ,ਵਿਭਾਗ ਪੰਜਾਬ, ਚੰਡੀਗੜ੍ਹ ਵੱਲੋਂ ਬਾਲ ਵਿਕਾਸ ਪ੍ਰੋਜੈਕਟ ਅਫਸਰਾਂ ਦੀ ਭਰਤੀ ਲਈ ਨੋਟਿਸ ਜਾਰੀ ਕੀਤਾ ਗਿਆ ਹੈ।ਇਹ ਭਰਤੀ ਪੰਜਾਬ ਪਬਲਿਕ ਸਰਵਿਸ ਕਮਿਸ਼ਨ ਵੱਲੋਂ ਕੀਤੀ ਜਾਵੇਗੀ।

ਅਸਾਮੀ ਦਾ ਨਾਂ : ਬਾਲ ਵਿਕਾਸ ਪ੍ਰੋਜੈਕਟ ਅਫਸਰ 

ਭਰੀਆਂ ਜਾਣ ਵਾਲੀਆਂ ਅਸਾਮੀਆਂ ਦੀ ਗਿਣਤੀ : 19
ਦਫ਼ਤਰ ਜਾਂ ਸੰਸਥਾ ਦਾ ਨਾਂ ਅਤੇ ਸਥਾਨ, ਜਿਸ ਵਿੱਚ ਅਸਾਮੀਆਂ ਮੌਜੂਦ ਹਨ : ਸਮਾਜਿਕ ਸੁਰੱਖਿਆ ਅਤੇ ਇਸਤਰੀ ਤੇ ਬਾਲ ਵਿਕਾਸ ,ਵਿਭਾਗ ਪੰਜਾਬ, ਚੰਡੀਗੜ੍ਹ।
 

ਬਾਲ ਵਿਕਾਸ ਪ੍ਰੋਜੈਕਟ ਅਫਸਰ ਦੀ ਭਰਤੀ ਲਈ ਸਿਲੇਬਸ( available soon)

ਬਾਲ ਵਿਕਾਸ ਪ੍ਰੋਜੈਕਟ ਅਫਸਰ ਦੀ ਭਰਤੀ ਲਈ ਯੋਗਤਾ: 
ਸਮਾਜਿਕ ਵਿਗਿਆਨ, ਸਮਾਜਿਕ ਕਾਰਜ, ਸਮਾਜ ਸ਼ਾਸਤਰ, ਬਾਲ ਵਿਕਾਸ ਪੋਸ਼ਣ, ਮਨੋਵਿਗਿਆਨ, ਅਰਥ ਸ਼ਾਸਤਰ, ਦਰਸ਼ਨ ਜਾਂ ਮਾਨਵ ਵਿਗਿਆਨ ਦੇ ਇੱਕ ਵਿਸ਼ੇ ਦੇ ਨਾਲ ਬੀ.ਏ./ਬੀ.ਐਸ.ਸੀ. ਦੀ ਪ੍ਰੀਖਿਆ ਪਾਸ ਕੀਤੀ ਹੋਣੀ ਚਾਹੀਦੀ ਹੈ।
Should be passed B.A/B.Sc Examination with Social Science, Social Work, Sociology, Child Development Nutrition, Psychology, Economics, Philosophy or Enthropology as one of the Subjects
from a recognised university or institution.
ਸੀਡੀਪੀਓ ਭਰਤੀ 2022, ਪੇ ਸਕੇਲ: 7ਵੇਂ ਸੀਪੀਸੀ/ਪੇ ਮੈਟ੍ਰਿਕਸ (ਘੱਟੋ ਘੱਟ ਤਨਖਾਹ ਸਵੀਕਾਰਯੋਗ) 35400/ -ਦੇ ਅਨੁਸਾਰ ਤਨਖਾਹ ਸਕੇਲ

ਸੀਡੀਪੀਓ ਭਰਤੀ ਪੰਜਾਬ ਉਮਰ:
01/01/2022 ਨੂੰ ਉਮੀਦਵਾਰਾਂ ਦੀ ਉਮਰ 18 ਸਾਲ ਤੋਂ ਘੱਟ ਅਤੇ 37 ਸਾਲ ਤੋਂ ਵੱਧ ਨਹੀਂ ਹੋਣੀ ਚਾਹੀਦੀ। ਉਮਰ ਵਿੱਚ ਛੋਟ ਪੰਜਾਬ ਸਰਕਾਰ ਦੇ ਨਿਯਮਾਂ ਅਨੁਸਾਰ।




CDPO ਅਧਿਕਾਰਤ ਨੋਟੀਫਿਕੇਸ਼ਨ ਇੱਥੇ ਡਾਊਨਲੋਡ ਕਰੋ
ਆਨਲਾਈਨ ਅਪਲਾਈ ਕਰਨ ਲਈ CDPO ਦੀ ਅਧਿਕਾਰਤ ਵੈੱਬਸਾਈਟ: WWW.PPSC.GOV.IN
ਆਨਲਾਈਨ ਅਪਲਾਈ ਕਰਨ ਲਈ CDPO ਭਰਤੀ ਲਿੰਕ ਇੱਥੇ ਕਲਿੱਕ ਕਰੋ


ਸਵਾਲ: ਪੰਜਾਬ ਵਿੱਚ ਸੀਡੀਪੀਓ ਭਰਤੀ ਲਈ ਅਰਜ਼ੀ ਕਿਵੇਂ ਦੇਣੀ ਹੈ:
  ਜਵਾਬ: ਯੋਗ ਉਮੀਦਵਾਰਾਂ ਨੂੰ ਲਿੰਕ ਤੋਂ ਔਨਲਾਈਨ ਅਪਲਾਈ ਕਰਨਾ ਹੋਵੇਗਾ See above
ਸਵਾਲ: ਪੰਜਾਬ ਵਿੱਚ ਸੀਡੀਪੀਓ ਭਰਤੀ ਲਈ ਯੋਗਤਾ ਕੀ ਹੈ?
ਜਵਾਬ:  ਸੀਡੀਪੀਓ ਦੀ ਭਰਤੀ ਲਈ ਯੋਗਤਾ ਗ੍ਰੈਜੂਏਸ਼ਨ ਹੋਵੇਗੀ, details given in notification 

ਸਵਾਲ: ਪੰਜਾਬ ਵਿੱਚ CDPO ਭਰਤੀ 2022 ਲਈ ਉਮਰ ਕੀ ਹੈ?
ਜਵਾਬ: ਉਮਰ 18-37 ਸਾਲ (ਨਿਯਮਾਂ ਅਨੁਸਾਰ ਉਮਰ ਵਿੱਚ ਛੋਟ)

ਸਵਾਲ: CDPO ਅਧਿਕਾਰਤ ਨੋਟੀਫਿਕੇਸ਼ਨ ਜਾਰੀ ਕਰਨ ਦੀ ਮਿਤੀ ਕੀ ਹੈ: 27  ਮਈ 2022

ਸਵਾਲ: CDPO ਅਪਲਾਈ ਕਰਨ ਦੀ ਆਖਰੀ ਮਿਤੀ ਕੀ ਹੈ:  17 ਜੂਨ 2022

ਕਲਰਕ ਲਈ ਲਿਖਤੀ ਪ੍ਰੀਖਿਆ ਲਈ ਸੰਭਾਵਿਤ ਮਿਤੀ: ਅਕਤੂਬਰ 2022
ਸਵਾਲ: ਸੀਡੀਪੀਓ ਲਈ ਫੀਸਾਂ ਦਾ ਵੇਰਵਾ ਕੀ ਹੈ
ਜਵਾਬ: See above

PPSC TOWN PLAANER RECRUITMENT 2022: ਅਸਿਸਟੈਂਟ ਟਾਊਨ ਪਲਾਨਰ ਦੀਆਂ ਅਸਾਮੀਆਂ ਤੇ ਭਰਤੀ, ਨੋਟੀਫਿਕਸ਼ਨ ਜਾਰੀ

 RECRUITMENT TO 19 POSTS OF ASSISTANT TOWN PLANNER (GROUP A) IN THE DEPARTMENT OF TOWN AND COUNTRY PLANNING , GOVERNMENT OF PUNJAB. 

The Punjab Public Service Commission invites Online Application Forms from eligible candidates for recruitment to to 19 posts of Assistant Town Planner (Group A) in the Department of Town and Country Planning, Govt. of Punjab


INITIAL PAY: Rs. 47,600/- 

ESSENTIAL QUALIFICATIONS:-  Should possess Bachelor's Degree in Planning or its equivalent from a recognized university or Institution; or who possess higher qualification in the same discipline from a recognized university or institution. 


Should have passed Punjabi of Matric or its equivalent Standard. 

AGE 5.1 Candidates should not be below 18 years and above 37 years of age as on 01/01/2022.

SUBMISSION OF APPLICATION FORM 8.1 The candidates can ONLY apply by filling Online Application Form, a link of which is available on the website of the Commission http://ppsc.gov.in. No other mode of application will be accepted. Process Step Last Date To make new registration for applying for the post. (Step-1) 16/06/2022 By 11:59:00 PM 

To deposit the Application and Examination Fees by system generated Bank Challan Form. (Step-2) 24/06/2022 [ During Banking Hours]


IMPORTANT LINKS :

OFFICIAL NOTIFICATION CLICK HERE

LINK FOR APPLYING ONLINE : CLICK HERE 



GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS: 1 JUNE TO 7TH JUNE 2022

 01. Who has been appointed as a Managing Director and CEO of National Assets Reconstruction Company Limited

Answer : Natarajan Sundar

02. The Border Coordination Conference between BSF India and BGBm Bangladesh was held in which city?

Answer : Sylhet

03. Who has become the first ever Indian to win a medal at the 2022 ICF Paracanoc World Cup held in Poznan, Poland

 Answer:  Prachi Yadav

04. Who has been appointed as the new director general of the Bureau of Civil Aviation Security (BCAS) 

  Answer: Zulfiquar Hasan

05. Which team has won the Gold medal in the Asia Cup Men's Hockey 2022

 Answer:   South Korea

06. Who has been appointed as a Director General of National Informatics Centre

Answer : Rajesh Gera

07. Who has won the "Man of the Match" trophy in 2022 Finalissima Championship at Wembley?

 Answer:   Lionel Messi


08. Which of the following Indian Institution has been ranked 42nd in the Times Higher Education 2022 Edition of the Asia University

Answer:  Indian Institute of Science

09. The Supercomputer "PARAM ANANTA" was inaugurated in which institute under the National Supercomputing Mission : 

Answer: IIT Gandhinagar

10. Under which article, the Supreme Court of India recently recognized sex workers as a "Profession"? 

Answer: Article 142

11. What is the Indian Air Force rank globally according to the World Directory of Modern Military Aircraft Global Air Power Rankings

Answer : 06th


12. Name the former Indian Cricketer who is set to continues as Goodwill Ambassador of UNICEF for a record 20th Year

Answer : Sachin Tendulkar

13. What is the theme of Global Day of Parents 2022

Answer: Appreciate All Parents Throughout the World

14. Which state is the top Sugar producer of India in 2021-2022

Answer: Maharashtra

15. Which institution released the report titled "Tobacco: Poisoning our Planet"?

Answer: WHO

16. What is the Fiscal Deficit recorded in India for 2021-22 (In percentage of GDP)

Answer:6.71%

17. As per the recent National Statistical Office update what is the GDP Growth estimate of India in 2021-22

Answer:8.7%

18. What is the name of the campaign launched to ensure complete COVID-19 Vaccination

Answer: Har Ghar Dastak Campaign 2.0

19. Which State/UT launched e-stamping facility after abolishing physical stamp papers

Answer: Punjab

20. What is the name of the new model school proposed by the Union Education Ministry

Answer: PM Shri Schools


RECENT UPDATES

Today's Highlight